Månedens mediestrammer fra Onkel Hu Jintao

Skriv en kommentar
Erhverv / Internettet / Medier

skrivemaskine.jpg

Så blev det tid til lige at indskrænke ytringsfriheden endnu en gang. Det kan jo også blive for meget, ikke sandt.

Da Hu Jintao (胡锦涛) blev præsident i 2003, var der mange, der håbede, at mediernes arbejdsvilkår ville blive bedre. At Kina skridt for skridt ville nærme sig en mere åben og fri presse.

Blandt andet kunne de kinesiske ledere godt se bagefter, at det ikke var specielt kløgtigt, når de forsøgte at skjule og hemmligholde SARS-epidemien.

Det var dengang. De kinesiske myndigheder arbejder nu på en kladde til en lov, der vil gøre det ulovligt at offentliggøre “pludselige nyheder” (突发事件). Det vi i vesten kalder breaking news. Såsom netop SARS, naturkatastrofer, industriulykker og så videre.

Hvis et medie bringer sådan en nyhed uden at have fået tilladelse til det, kan det koste mellem 50.000-100.000 kuai. Rundt regnet 36.000-73.000 kroner.

En embedsmand forklarer til nyhedsbureauet Xinhua, at loven ikke er lavet for at forhindre sandheden i at komme frem, men tværtimod for at give bedre, rettidig og mere præcis information (oversat fra engelsk).

Det var ikke første gang i år, at der blev dæmmet op for informationsstrømmen. I april blev de kinesiske tv-medier gjort opmærksom, at det er ulovligt for dem at bruge materiale fra udenlandske tv-stationer og tv-medier. For eksempel i dækningen af udenlandske nyheder. De må kun bruge materiale fra kinesiske CCTV and China International Broadcasting. Det giver de forskellige propaganda-afdelinger bedre kontrol over, hvilke nyheder der rammer de kinesiske fjernsynsskærme.

:: Fra Danwei: Chinese State Secrets

:: Fra EastSouthNorthWest: Suddenly Breaking Incidents in China

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.