Nye bøger: Turister, militær og bilindustri

Skriv en kommentar
Diverse / Nye bøger

bog.jpg

Her er månedens forslag til læsestof om Kina.

I denne måned med Kina og de internationale traktater, kinesiske turister, film og nation, reformer af Taiwans militær og en bog om den kinesiske bilindustri.

:: Titel: China’s Compliance in Global Affairs: Trade, Arms Control, Environmental Protection, Human Rights
Forfatter: Gerald Chan
Forlag: World Scientific Publishing Company, 2006
Overholder Kina sine internationale forpligtelser? Det spørgsmål forsøger Gerald Chan at besvare. Han ser nærmere på de internationale traktater, som Kina har underskrevet og ratificeret. Især på fire områder: handel, våbenkontrol og ikke-spredning, miljøbeskyttelse og menneskerettigheder. Ikke helt overraskende konkluderer han, at Kina er bedre til at overholde de internationale aftaler indenfor handel og våbenkontrol, mens det med menneskerettigheder og miljøbeskyttelse halter bagefter.

:: Titel: Scenic Spots: Chinese Tourism, the State, And Cultural Authority
Forfatter: Pal Nyiri
Forlag: University of Washington Press, 2006
Forfatteren mener, at den kinesiske turisme er anderledes end den Vestlige. I Vesten lægges vægten på det ægte og originale. I Kina er turismen styret af staten, og den lægger vægt på at vise Kinas storslåede historie, og bruger den som et middel i den patriotiske uddannelse af befolkningen. Det sker blandt andet gennem temaparker og de udflugtsmål (景点 jingdian).

:: Titel: China on Screen: Cinema And Nation
Forfatter: Chris Berry og Mary Farquhar
Forlag: Columbia University Press, 2006
Chris Berry og Mary Farquhar tegner et billede af kinesisk film og nationen gennem hundrede år, med analyser af film fra blandt andre Chen Kaige (陈凯歌), Zhang Yimou (张艺谋) og Hou Hsiao (侯孝贤). Et af emnerne i bogen er spændingen mellem operastilen og den mere realistiske stil, mellem mandlige og kvindelige stjerne, billedet af den gode udlænding og meget mere, der er med til at skabe filmbilledet af nationen.

:: Titel: Taiwans Defense Reform
Forfatter: Martin Edmonds
Forlag: Routledge, 2006
Taiwan har de seneste år skåret ned på udgifterne til militæret – undtagen op til det seneste valg, hvor der blev hældt lidt flere penge i forsvaret, da præsident Chen Shui-bian havde brug for at pumpe lidt til sit se-hvor-stærk-og-militær-jeg-er-image – og det har undergået en del reformer. For eksempel ændringer i forholdet mellem politikere og militæret, omstruktureringer af de væbnede styrker, en større strategisk rolle til flåden og flyvevåbnet, i et forsøg på at holde krigen så langt væk fra øen som muligt, med mere. I bogen, redigeret af Martin Edmonds, giver flere eksperter deres analyse af reformerne. China Quarterly kaldte bogen et “must read”, så det må vi jo hellere gøre.

:: Titel: China Shifts Gears: Automakers, Oil, Pollution, and Development
Forfatter: Kelly Gallagher
Forlag: The MIT Press, 2006
I 1990 blev der produceret 42.000 biler i Kina om året. I 2004 var det tal steget til 2,4 millioner. Samtidig steg antallet af biler på vejene hele vejen op gennem 1990erne – hver 2,5 år blev vognparken fordoblet. Det sætter sine spor på både miljø og økonomi, for eksempel i form af højere forurening og større olieimport og dermed afhængighed af udlandet. Men det er slet ikke en håbløs situation, mener Kelly Sims Gallagher. Hvis hver bil der blev solgt i Kina, havde den nyeste og mest miljørigtige teknologi, ville luftforureningen i byerne falde og bilfabrikkerne ville samtidig stå bedre i den globale konkurrence. Indtil videre er det dog ikke gået sådan.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.