Tjenestepiger holder jobskifte-kongres

Skriv en kommentar
Diverse / Erhverv / Hverdag / Internettet / Journalistik / Sprog

tjenestepige.jpgHvad snakker de egentlig om ovre i Kina? Både stort og småt. Her er en mindre artikel, der er oversat fra kinesisk.

Artiklen er fra Sina, og den kan læses her (på kinsisk).

“Tjenestepiger afholder jobskifte-kongres

De seneste dage har tjenestepiger i byen holdt kongres for at sammenligne lønvilkår, da nogle har overvejet at skifte arbejdssted.

Xiao Zhao, der arbejder hos Fru Suns familie i Yanchanggade i Zhangbei distriktet i Shanghai, har de seneste dage ikke været på arbejde. Hun sagde, at hun skulle besøge en kusine som også arbejder som tjenestepige et andet sted i byen. Da hun kom tilbage til familien, fortalte hun pludseligt, at hun siger op i midten af måneden, da hun faktisk har fået et andet arbejde til en højere løn et andet sted i byen.

Beskeden om det nye arbejde fik hun til mødet med de andre tjenestepiger. For nogle dage siden mødte hun nogle kollegaer, som hver især udvekslede erfaringer om lønforhold. Nogle sagde, at deres arbejdsgiver gav dem en bonus på 300 kuai, andre at deres arbejdsgiver gav dem en lønstigning til nytår, endnu andre sagde, at deres arbejdsgiver havde købt nyt tøj til dem.

Xiao Zhang følte sig utilfreds og ked af det. Hun havde arbejdet her i et år til 800 kuai om måneden, selvom arbejdsgiveren til nytår havde givet hende en måneds dobbeltløn, men hun havde hverken fået nyt tøj eller lønstigning, og samtidig har ejerens barn også dårlige manerer. Derfor ville hun meget gerne skifte arbejde. Andre tjenestepiger fortalte hende, at der var bedre lønforhold i centrum af byen såsom i Xu Hui Distriktet, Jing An Distriktet og lignende, hvor almindelige familier betaler mere end 1200 kuai om måneden.

Sammen med en anden tjenestepige fra samme distrikt, gik Xiao Zhao ud for at lede efter arbejde i et af de bedre Jing An-distrikter. Hos en arbejdsformidler i et af nabodistrikterne, fandt de hurtigt en bedre arbejdsgiver. Det er et venligt, ældre par, hvor hendes hovedopgave bliver at passe på dem i hverdagen og samtidig at passe et to-årigt barn. Hun fik forhandlet sig frem til en løn på 1200 kuai om måneden.

Påmindelse

Jiang Yimin, der er viceprofessor på sociologiafdelingen på Huadong Lærerseminarium, mener, at når tjenestepigerne går ud og finder et bedre arbejde, viser det, at erfarne arbejdere stiller højere krav til løn- og arbejdsforhold. Samfundet har brug for at tjenestepigerne yder en bedre service, og samtidig har tjenestepigerne også brug for, at familierne optræder mere professionelt som arbejdsgivere. Når tjenestepigerne på denne måde skifter arbejdsplads, kan det også være med til at professionalisere arbejdsformidlerne. I samme takt med at arbejdskraften flytter fra landet til byen, kommer flere og flere familier i Shanghai i kontakt med tjenestepiger, og for at få et harmonisk forhold mellem parterne, er det et vigtigt emne at få diskuteret”.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.