Medier og kulminer: En mineulykke i USA (og en i Kina?)

Skriv en kommentar
Erhverv / Journalistik / Medier

70818222745731_450x300.shkl.jpg

Det er tid til en quiz. Gæt hvad der får mest dækning i medierne: a) en minulykke hvor seks minearbejdere spærres inde eller b) en mineulykke hvor 181 minearbejdere spærres inde.

Rigtig gættet. Svaret er a. Hvorfor? Jo, fordi de seks minearbejdere er amerikanske og de 181 er kinesiske.

Hvis man leder længe nok i avisernes arkiver på Infomedia, kan man finde tre artikler om den kinesiske mineulykke i tre forskellige danske medier.

Jeg talte 120 artikler om mineulykken i Utah, USA, og artiklerne var fordelt over 17 forskellige medier. Så stoppede jeg med at tælle.

Hvorfor hører vi mere om den amerikanske ulykke? Hvis man bruger de almindelige journalistiske nyhedskriterier, så burde ulykken i Kina fylde mere. Jeg nævner i flæng: Der er langt flere omkomne; det er en af de største mineulykker i Kinas historie; den er symptomatisk for Kinas energipolitik og tørsten efter kul; Kina er hele verdens fabrik, vi vil have billige varer produceret i Kina, og her ser vi den yderste konsekvens; Danmark importerer kul fra Kina, kan vi tillade os det, og har vi checket at arbejdssikkerheden er i orden i de kulminer, vi køber kullet fra. Og meget, meget mere.

Jeg tror, helt banalt, at vi hører mere om den amerikanske ulykke, fordi der ikke er en sproglig barriere. Og fordi de amerikanske medier i den grad har dækket begivenheden, og det derfor har været nemt for de danske kolleger, at få fat i masser af materiale om ulykken.

:: Artikel og tv-indslag om ulykken fra Epochtimes.com (kinesisk)

:: Tv-indslag med billeder fra minen

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.