Dokumentarfilmen China Blue: En 16-årig fabriksarbejder fortæller

Skriv en kommentar
Dagligvarer / Erhverv / Journalistik

Kinablaa_450x209.shkl.jpg

“China Blue” er en amerikansk dokumentarfilm om livet på en kinesisk fabrik, der laver cowboybukser.

Filmen følger en 16-årig teenagepige, en typisk kinesisk migrantarbejder, der kommer fra en bondefamilie i Sichuan. Som så mange andre arbejdsløse landarbejdere, bliver hun nødt til at søge mod byerne, for at finde arbejde. Det finder hun på Lifeng-fabrikken.

Her arbejder hun op til 17 timer i døgnet til cirka tre kroner i timen. Hun bliver trukket i løn, hvis hun har snakket, grinet eller for eksempel gået for meget på toilet. Hun sover cirka fire timer i døgnet i et overfyldt værelse med andre fabriksarbejdere.

Fabrikkens direktør er en tidligere højtstående politimand, der er stolt af at køre en fabrik med stram ledelsesstil. En fabrik der, til direktørens forsvar, ikke skulle være en af de værste af slagsen.

Alt det er der ikke noget nyt i. Der er skrevet tusinder af spaltekilometer om emnet, der også er mere end velbeskrevet inden for sinologien. Men det gør nu ikke filmen, der er fra 2005, mindre interessant.

“China Blue” er lavet af Micha X. Peled, som du kan læse et interview med her. Han står bag produktionsselskabet Teddy Bear Films. “China Blue” har været på rundtur blandt flere filmfestivaler, blandt andre CPH:DOX, og den er blevet vist på amerikanske PBS, hvor den vandt prisen som den bedste uafhængige dokumentarfilm i 2007.

Filmen kan ses her på Google Video eller her på Youtube. Traileren kan ses her.

Er du en håbløst gammeldags romantiker, der sværger til fordums teknologier som DVD-skiver, så kan du købe den på Teddy Bear Films hjemmeside, eller prøve at gå på biblioteket og tale med din lokale lånekortspusher. Filmen er til at bestille i hvert fald i både Odense og Århus.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.