Made in China er ikke farligt: Vestligt design, derimod…

Skriv en kommentar
Erhverv / Journalistik / Medier

200px-Barbie_logo.pngDe seneste måneder har der været utallige tilfælde, hvor der måtte pilles varer ned fra butikkernes hylder i USA, Europa og resten af Vesten, fordi de var farlige for forbrugerne. De fleste gange var det vestlige firmaer, der havde fået varerne produceret i Kina. De fleste gange lød det fra samme vestlige firmaer: Det er kinesernes skyld.

Ikke helt. Det har to canadiske professorer fundet ud af. Hari Bapuji, fra University of Manitoba, og Paul W. Beamish, University of Western Ontario, har kigget nærmere på alle kinesiske legetøjsprodukter, der er kaldt tilbage fra amerikanske butikker i perioden fra 1988 til 2007.

76,4 procent af gangene blev de kaldt tilbage, fordi der var fejl i designet. Lange snore som børnene kunne blive kvalt i, små ting der nemt faldt af eller lignende.

10 procent af gangene var det på grund af fabrikationsfejl. Dårligt håndværk, bly i maling eller farlige råvarer. De sidste 13,6 procent kunne de ikke klart afgøre, om det var på grund af fejl i designet eller produktionen.

Da Mattel her i august 2007 kaldte 20 millioner stykker legetøj fra de amerikanske butikkers hylder, var 80 procent på grund af fejl i designet. En lille magnet, der ikke burde have været på legetøjet. Det var ikke fordi der var bly i malingen. Eller fordi den kinesiske producent på anden måde, havde klokket i det.

Der har også været de samme problemer i Danmark. Blandt andet har overskrifterne været “Miljøstyrelsen jagter blylegetøj”, “Blymalet legetøj solgt i Danmark”, “Barbie må undvære sit tilbehør”, “Kan man undgå kinesiske varer…?” og “Farlige produkter vælter ind fra Kina”.

Ro på. Den kinesiske partistat har opført sig ret kluntet i sagerne, som jeg også har ymtet om tidligere. Og der har været ret mange sager i år. Men lad os nu vente lidt med at lægge os i fosterstilling under skrivebordet og skrige hysteriske af frygt for de kinesiske varer.

Husk lige på at:

1 – Det er ikke første gang, at farligt legetøj er trukket tilbage fra markedet
I maj 1998 trak LEGO en rangle tilbage fra verdensmarkedet, da det viste sig at spædbørn kunne få den galt i halsen. I 1999 trak IKEA et stykke trælegetøj tilbage, efter en fem-årig dreng mistede livet. Trælegetøjet havde sat sig fast i halsen.

2 – Der kommer også farlige varer fra andre lande end Kina
I august 2007 blev 200 danskere syge af babymajs fra Thailand. Det var ikke første gang. For eksempel fjernede FDB og Dansk Supermarked også thailandske babymajs fra hylderne i 1998. Sidste år, i 2006, måtte brødfabrikken Schulstad tilbagekalde boller og brød, fordi de er bagt med mel med svamp i.

3 – Kinesiske fabrikker er ikke nødvendigvis dårligere end i andre udviklingslande, de har bare mere at lave
Kina eksporterer for cirka 91 milliarder kroner legetøj om året. De kinesiske fabrikker laver 80 procent af alt legetøj i verden. Derfor er der også langt flere problemer med legetøj fra Kina.

4 – Det er den vestlige designers skyld, ikke den kinesiske fabriksejers
For det meste kaldes varer tilbage (i hvert fald i USA, men mon ikke det samme gælder i Europa), fordi der er fejl i designet, som den nye canadiske undersøgelse viser. Ikke fordi den kinesiske producent har brugt billigere og farligere råvarer.

5 – De kinesiske fabrikker bliver bedre og bedre
Kan du huske “Made in Hong Kong”? Billigt og dårligt plastik. “Made in Japan”? Det falder helt sikkert fra hinanden. “Made in Taiwan”? Billigt elektronik. Sådan var det i hvert fald engang. Alle disse steder begyndte med at producere billige varer af tvivlsom kvalitet. Det er det rygte, som Kina kæmper mod nu.

:: Læs flere artikler her og her.

:: Læs rapporten fra Asia Pacific Foundation of Canada her

:: Inspiration til Top Fem er hentet fra canadiske The Globe and Mail

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.