Kulturrevolutionen: Boganmeldelse af “Mao’s Last Revolution”

Skriv en kommentar
Historie / Kultur / Nye bøger

Maos sidste.jpgHvad gør man, hvis man gerne vil have fat i dokumenter fra Kulturrevolutionen – regeringsnotater, efterretninger, politirapporter og den slags – der egentlig var hemmelige og måske endda forbeholdt ledelsen af Kinas Kommunistparti? Man tager til Beijing og går på loppemarked.

Sidste år udkom “Mao’s Last Revolution”, der er skrevet af Roderick MacFarquhar, professor på amerikanske Harvard University, og svenske Michael Schoenhals, der er professor på Lunds Universitet i Sverige.

Bogen giver en grundig gennemgang af perioden fra 1966 til 1976, der også er bedre kendt som Kulturrevolutionen (文化大革: Wenhua Dageming). En periode hvor Kina var tæt på opløsning og total borgerkrig.

Det er svært at være objektiv, når det er så stor en begivenhed, der strækker sig over så lang en periode og er så massiv og altomfattende. Men de to forfattere kommer tæt på.

Bogen er med sine 462 sider og mere end 200 siders dokumentation spækket med detaljer. Den giver et nuanceret billede af Kulturrevolutionen, og viser i et snit gennem det kinesiske samfund, hvordan udsigten var fra Mao Zedong’s (毛泽东) plads på toppen af pyramiden, fra hans inderkreds, landets politiske elite, ude i provinserne, på universitetet og arbejdspladserne og videre ned til folkene på gaden og ude i hjemmene, hvor der for eksempel er citater fra (i mangel af bedre ord) almindelige kineseres dagbøger.

Det er Michael Schoenhals, der har samlet de fleste af de skriftlige kilder sammen. Han er kendt for sit veludbyggede bibliotek af dokumenter fra tiden under og omkring Kulturrevolutionen. Da han begyndte at studere kinesisk i midten af 1970’erne, boede han i Beijing, hvor han sneg sig hen til affaldscontainerne bag Zhongnanhai (der er en slags kinesisk pendant til Det Hvide Hus i USA), for at fiske de mest interessante papirer op af skraldet.

Det gør han dog ikke længere. I dag tager han på loppemarked. I Kina har man ikke noget nationalt arkiv, som vi har i Danmark, hvor selv 50 år gamle dokumenter er både hemmeligtstemplede og lodret arkiverede.

Papirerne ender derfor på et eller andet tidspunkt i papkasser, der flere år senere dukker op på loppemarkeder rundt om i Kina. Derfor er loppemarkeder, ifølge Michael Schoenhals, en af de største guldgruber for kinesiske historikere, og han har da også besøgt dem flittigt gennem de seneste 15 år.

Blandt andet har han fundet private fotos, der giver et andet billede af Kulturrevolutionen end de professionelle fotografers; politirapporter med detaljerede beskrivelser af for eksempel mordsager; eller private dagbøger der viser, hvordan kulturrevolutionen så ud fra de kinesiske hjem.

Forfatterne dokumenterer, hvordan Mao har stået bag – eller i hvert fald har været vidende om – de fleste vigtige begivenheder under Kulturrevolutionen. Der ville ikke have været nogen Kulturrevolution uden Mao. Omvendt viser de også klart, at Mao umuligt kunne have gjort det alene. Derimod er det en lang række af enkelte personer og begivenheder – for eksempel Rødgardisternes ukontrollerede optøjer – der får Kulturrevolutionen til at bevæge sig derhen, hvor den nu en gang gik.

Bogen er fuld af detaljer og har et omfattende persongalleri. Det er godt. Omvendt kan det også være svært at holde styr på, for forfatterne er ikke altid lige gode til, at holde læseren ved hånden.

Bogen er ikke for alle, mest af alt er den for de personer, der har en nørdet professionel interesse i Kulturrevolutionen. Og så alligevel. Skal du læse blot en bog om Kulturrevolutionen, så lad det være denne her, spring et par linjer over og se stort på, om det ikke lige er alle detaljerne, der falder på plads.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.