Musik i Kina: Festival i Beijing

Skriv en kommentar
Kultur

bpf_200x102.shkl.jpegDer er en levende musikscene i Kina, der har det hele. Fra punk over klassisk til electronica og hvadvedjeg. Rundt omkring i de større byer er der koncerter og festivaler, med både kinesiske og udenlandske navne.

Der kommer masser af bands og DJ’s her fra vesten og giver koncerter i Kina. Sonic Youth spillede i Beijing i april, som en af de helt store spillede Rolling Stones sidste år i Shanghai, og selv dengang hvor snowwash, Ball-bluser og Miami Vice var hot, gav Wham koncert i Beijing.

Der kunne sagtens være langt flere større koncerter. Der er heller ikke nogen kinesiske festivaler, der når Roskilde, Glastonbury eller lignende festivaler til sokkeholderne. Hvorfor? Fordi 100.000 musiklyttende mennesker forsamlet på et sted, ville give den lokale politichef invaliderende tics og sende angstneurotiske lammelser gennem store dele af det kinesiske bureakrati.

Men det lader til at gå den rigtige vej. Den 8-9. september var der Beijing Pop Festival (hjemmeside her og MySpace her). Det var tredje gang festivalen blev afholdt, men i år var det med udenlandske navne som Nine Inch Nails, Brett Anderson, New York Dolls og Public Enemy, der dog måtte ændre navn til PE.

Af de kinesiske kunstnere spillede blandt andre Brain Failure, klistrede sukkerfyldte rap-gruppen Wu Kong (吾空) og ikke mindst Cui Jian (崔建) der er kinesisk rocks godfather. Efter studenteroprøret i 1989 kom han ud i den politiske kulde, men de seneste syv år er han igen kommet tilbage, fået lov til at spille koncerter og blive spillet i radioen.

Næste større festival er Modern Sky Festival (摩登天空节) i Bejing den 2-4 oktober, der har cirka 100 bands på programmet, omend de dog er af en lidt mindre kaliber.

Har du i øvrigt mod på at lytte til den kinesiske udgave af Horsens Nærradio/The Voice, kan du smutte forbi en af festivalens partnere, HitFm’s, hjemmeside på MySpace.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.