Miljø i Kina: Host og hark over land og by

Skriv en kommentar
Erhverv / Kultur / Miljø

800px-Windmillchina_400x266.shkl.jpg


En ny rapport fra FN viser, at den globale byggesektor står for hele 30-40 procent af verdens samlede energiforbrug. Hvilket også gør den til en af de helt store syndere, når det kommer til udledning af kuldioxid. Men hvis der var mere opmærksomhed på eksempelvis isolering, effektiv belysning, vandfaste facader og lignende, kunne udledningen af kuldioxid reduceres kraftigt.

Især i Kina. Her har de kinesiske ledere dog ikke tradition for at interessere sig voldsomt for drivhusgasser (温室气体: wenshi qiti) og lignende miljømæssige paranteser og tåbeligheder. Men ifølge en artikel på Chinadialogue, æder de kinesiske bygninger halvdelen af landets samlede energiforbrug.

Det interesserer til gengæld de kinesiske ledere, for der er mangel på olie, gas og kul. Derfor kan resultatet blive, at den bæredygtige udvikling (可持续发展: kechixu fazhan) og miljørigtige byggeri på den måde sniger sig ind ad bagdøren i Kina.

Byggeministeriet (中国建设部: Zhongguo jianshibu) har udstukket love, der siger, at nye bygninger i 2010 skal være 50 procent mere energieffektive end de var i 2005. Men som altid i Kina er der forskel på, om en lov bliver vedtaget og om den så rent faktisk bliver ført ud i livet. Indtil videre er der ikke de store fremskridt at spore i statistikkerne.

Ifølge Kinas Ejendoms og Bolig-forskningsinstitut (中国房地产及住宅研究会) overholdt 95 procent af alle bygninger, der blev godkendt til opførsel sidste år, disse standarder. På papiret, altså.

Bagefter – i virkeligheden – viste det sig, at på cirka 80 procent af de færdige bygninger var reglerne blevet lodret ignoreret.

Forklaringen er den sædvanlige: Efterspørgslen er enorm, for det skal gå stærkt og ikke være for dyrt. Dermed bliver bygningerne hullede som sier, og dårlige til at holde på både varme og kulde, alt afhængig af årstiden.

For nogle år siden boede jeg i Qingdao tæt på et kontorhus/shoppingcenter på, jeg ved ikke, cirka 30-40 etager. Højhuset så træt ud i kanterne. Der manglede fliser her & der, pudset var faldet af flere steder, der var sprækker og revner ved nogle af vinduerne og så videre. Højhuset var kun et år gammelt.

Vil det blive bedre?

Det tror jeg. Ikke fordi partistaten pludselig får lyst til at blive grønne. Men der er mangel på råstoffer, så partistaten er nødt til at gøre, hvad den kan, for at få virksomhederne og staten selv til at spare på energien.

Det kommer til at tage årevis. Der er uendelig lang vej fra en lov bliver vedtaget af de storsnorkende politikere i Beijing til den når ned gennem statens papirmølle, ud til provinsregeringerne og videre ud på landet til for eksempel landsbyens politibetjent, der skal holde øje med om byens nye kontorbygning nu også overholder de nye miljøkrav. En kontorbygning, der i øvrigt højst sandsynligt bliver bygget af hans svigerfar, fætter, gode ven eller endda af ham selv, og så er det da ikke helt utænkeligt, at der bliver slækket en anelse på kravene. Der er – som altid i Kina – forskel på, om en lov bliver vedtaget og om den rent faktisk bliver ført ud i livet.

Hvad vil det så kræve?

Thomas L. Friedman skriver i dagens New York Times om Kinas udfordringer på miljøfronten. Han mener ikke, at det er muligt, at få Kina på den rette miljømæssige vej, uden at borgeren og civilsamfundet samtidig bliver stærkere og får flere rettigheder. Han nævner tre grunde:

  • Det vil kræve et uafhængigt juridisk system, hvor domstolene har mulighed for at håndhæve loven, og disciplinere statsejede fabrikker og el- og varmeværker.
  • En fri presse der uden begrænsninger kan reportere om miljøet.
  • Der skal være en gennemsigtighed og åbenhed i lovene, så aktivister kender deres rettigheder og kan konfrontere miljøsynderne uanset hvor magtfulde, de måtte være.

:: Vindmøller i Xinjiang. Foto: 小猫王

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.