Censur i Kina: Beijing hyrer virtuelle politibetjente

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik

virtuelle betjente.jpg

Nu har kineserne installeret en lille virtuel politibetjent, der dukker op på alle kinesiske hjemmesider. Så kan man fortælle den, hvis man surfer rundt og ser noget reaktionært materiale, der ikke hører hjemme på nettet.

Det kan man lige for tiden læse og høre i flere danske medier.

Well, nej. Ikke helt. Det er som så ofte før en lokal begivenhed, der gøres til en national begivenhed. For eksempel vil overskriften “Europa kræver bedre sikring af dyreparker” ikke være helt dækkende for denne historie, eller “Europa satser på havnebyggeri” for denne artikel.

Det er de hjemmesider, der hører under Beijing netpolitis administration, som betjentene dukker op på. Så surfer du rundt på en side, der ligger på en server i Qinghai, er der ikke nogen betjente.

Det gør immervæk en forskel, da mere end 75 procent af alle kinesiske hjemmesider bor uden for Beijing.

Det er altså ikke Kina, der har fået cyberbetjente, men derimod Beijing. Så lad mig endnu en gang gentage mig selv – fordi der sker noget i en del af Kina, behøver det altså ikke have konsekvenser for folk der bor 5.000 kilometer væk.

Når det så er sagt, bliver det interessant at se, om de virtuelle betjente vil brede sig til andre dele af landet og internettet. Og om de overhovedet vil have nogen effekt. Jeg kan ikke forestille mig, at almindelige borgere & netsurfere begynder at bruge betjentene.

Men skulle du falde over en side, der bringer ondartet bysladder, løse rygter og måske enddog – gisp – billeder af bare kvindelår, kan du rapportere det her.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.