Censur på internettet i Kina: På arbejde med internetpolitiet

kommentarer
Hverdag / Internettet / Journalistik / Medier

kinesisk netpoliti.jpeg

Det kinesiske internetpoliti (网警: wangjing) får en del omtale, når man taler om Kina, internet og censur.

Men hvad er det egentlig, de sidder og laver der bag skærmen? Jo, det kan man læse om i en artikel fra Wenxuecity, hvor en journalist har været på besøg hos de betjente, der holder styr på internettet i Xicheng-distriktet i Beijing.

Det officielle – og efter danske forhold ret imponerende lange – navn er Xicheng Offentlige Sikkerheds Bureaus Netværksovervågning Sikkerhedscenter (西城公安分局网络监察安全中心: xicheng gonganfenju wangluo jiancha anquan zhongxin).

Der er nu ikke så mange afslørende overraskelser i artiklen. Hvilket i sig selv ikke er overraskende, da journalisten jo kun kan skrive det, som internetpolitiet selv har lyst til skal komme ud. Artiklen er uden tænder, uden for megen research og – som det så ofte er tilfældet i kinesisk journalist – med journalisten i en af hovedrollern.

I artiklen kan man blandt andet læse, at netbetjentene har fået special-træning i at bruge computere, og at de kender den relevante lovgivning, der vedrører internettet.

Samtidig står der, at de måske ikke selv laver “hårrejsende anholdelser”, at de ej heller bærer våben, og at de til dagligt går i civilt tøj.

Faktisk ligner de mest “nogle veluddannede akademikere, og de har hjerner, der er fyldte med den nyeste videnskab og teknologi og kender internettet som deres egne bukselommer”, som der flatterende står i artiklen.

Men deres arbejde, mener journalisten, er bestemt ikke mindre vigtigt end det almindelige politi, der “angriber og bryder gennem fjendens linjer” (冲锋陷阵: chongfeng xianzhen).

Deres vigtigste daglige opgave er, “at lede efter og være på vagt over for kriminelle. De fører opsyn med internetcafeer, søger efter pornografisk (淫秽: yinhui) materiale på internettet, reaktionære (反动: fandong) materialer og lignende skadelige informationer, samt på baggrund af spor at opklare forbrydelser på internettet”.

“Timerne går uden at der bliver fundet skadelige informationer (有害信息: youhai xinxi), men alligevel græder jeg (fordi jeg har set på skærmen i for lang tid), og i mit hjerte bander jeg over redaktøren, der gav mig denne hårde og utaknemmelige opgave”.

“Ma Xiaoting [leder af afdelingen] så på mit opbragte ansigt, og skyndte sig at trøste mig med, at der tit er stille og roligt i flere dage i træk. Da jeg hørte dette, fik jeg det meget bedre”.

:: Via EastSouthWestNorth

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Pingback: Censur på internettet: Skype aflyttes i Kina | KINABLOG.dk

  2. Pingback: Censur på internettet: Hvor mange net-betjente er der i Kina | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.