Taiwan og Kina: Fakkel fører til folkeafstemning

Skriv en kommentar
OL 2008 Beijing / Politik / Sikkerhedspolitik

flag Taiwan_200x134.jpgTaiwan og Kina er begyndt at hvæse kraftigt ad hinanden. Igen. Det skyldes to ting.

Taiwan nægter at modtage den olympiske fakkel, og det har fået mundvigene til at hænge kraftigt nedad i Beijing. En symbolsk gestus der markerer, at Taiwan ikke er en del af Kina.

Samtidig forsøger Taiwan at blive medlem af FN. Det har FN indtil videre sagt, det kan i eddermame godt glemme alt om pænt takket nej til. Hvilket har fået Taiwan til at udskrive en folkeafstemning, der uden tvivl vil optrappe konflikten med Folkerepublikken Kina.

Taiwaneserne skal stemme om optagelsen i FN inden præsidentvalget i Taiwan til marts næste år. Altså nogle få måneder før De Olympiske Lege i Beijing, på et tidspunkt hvor statsapperatet har fået vandkæmmet håret og fundet matrostøjet frem, og hvor det vil være intenst fokuseret på god omtale af Kina.

Det har John J. Tkacik, der er seniorforsker ved den konservative (og amerikanske) The Heritage Foundation, skrevet en analyse af.

I konklusionen skriver han:

Taiwan is the canary in America’s Asia policy mineshaft. Clearly, a distracted Washington is allowing a laser-focused Beijing to shape the strategic agenda in the Pacific. America’s democratic friends and allies in Asia, from Japan to Singapore to India to Australia, anxiously watch America’s new willingness to accept China’s new preeminence in the region. How the United States defends democratic Taiwan’s international identity in its current crisis will tell Asia and the world much about Washington’s willingness to defend them in future challenges from China.

Læs analysen her.

:: Via Peking Duck

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.