Arbejdsforhold i Kina: Billeder fra en fabrik

Skriv en kommentar
Billeder / Erhverv

11ch5.jpg

Sådan ser der ud på en kinesisk legetøjsfabrik. Læg mærke til at jeg skriver “en”. For der ser bestemt ikke sådan ud på alle fabrikker i Kina. Det er umuligt at generalisere om, og der findes fabrikker, hvor forholdene er både værre og bedre.

Billedserien kommer fra denne side. Fabrikken ser ikke ud til at være et af de værste eksempler på, hvor elendige arbejdsforholdene kan være. (Jeg har forsøgt at finde ud af, hvem fotografen er, og hvor billederne kommer fra, men uden held. Hvis du ved det, må du gerne skrive til mig.)

• Læs om mindsteløn i Kina – Hvor meget tjener en kinesisk arbejder?

Når man ser på billederne, er der umiddelbart ikke grund til at blive hverken stakåndet eller forarget. Var billederne kommet fra en fabrik i Danmark, ville Arbejdstilsynet have lukket fabrikken med det samme. Ingen tvivl om det. Men det er i Kina, og i Danmark har vi brugt nogle få hundrede år på at finjustere vores arbejdssikkerhed, arbejdsmiljø og så videre.

Går vi bare 10, 20 eller 40 år tilbage i historien, var der dårligere arbejdsforhold på de danske arbejdspladser. Der har nok heller ikke været mange medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter på de første danske fabrikker i 1600-tallet. Kina forsøger at gennemgå den samme udvikling – på 30 år.

• Læs om eksplosion i kinesisk fyrværkerifabrik – børnearbejdere fik 70 øre om dagen.

Der er masser af eksempler på livsfarlige, uhumske og dårlige arbejdsforhold i Kina (se billedet nedenunder). Men før tonen bliver alt for skinger, så lad os lige huske på det der med nuancerne. Som for eksempel med sagen om iPod fabrikkerne i Kina.

20041223_33.jpg
Billedet er fra EastSouthNorthWest. Det viser en kulminearbejder, der på hænder og fødder trækker en spand kul ud af minen mens chefen ser på.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.