Nye bøger om Kina: Flyvende tigre, økonomiske drager og Guldsmede-knuder

Skriv en kommentar
Nye bøger

Her er denne måneds udvalg af nye bøger om Kina.

Denne gang flyver vi fra Kunming under 2. Verdenskrig og kæmper mod japanerne; vi får en guide til den stadigt mere populære kinesiske kunstverden; et par røde drager taler som sædvanligt om paradoksernes Kina; og vi slutter af med at slå en knude på os selv.

:: Titel: Flying Tigers: Claire Chennault and His American Volunteers, 1941-1942
Forfatter: Daniel Ford
Forlag: HarperCollins

I 1941 tog en gruppe på 100 amerikanske piloter frivilligt til Burma og Kina for at kæmpe mod Japanerne. Nogle gjorde det af patriotiske grunde, andre fordi de var eventyrere, men de fleste gjorde det for at tjene penge. Månedslønnen var på 600 dollars plus en bonus for nedskudte japanske fly. Som man siger: Det var mange penge dengang. Forfatteren, Daniel Ford, der har en mastergrad fra King’s College i London, er amerikansk journalist og skriver blandt andet for Wall Street Journal. Han udgav bogen i 1992, men er netop kommet med en stærkt revideret udgave. Læs mere om Flying Tigers på Wikipedia og på deres egen hjemmeside.

:: Titel: The Real Thing: Contemporary Art from China
Forfatter: Simon Groom, Karen Smith og Xu Zhen
Forlag: Tate Publishing

Bobler er moderne. Internettet har prøvet det. Husejere har prøvet det. Meget tyder på at også moderne kinesisk kunst er på vej til at blive en boble. Markedet tørster efter det, og der bliver stadig flere gallerier og auktionshuse, der får kinesisk på menuen. Samtidig skal ethvert museum med respekt for sig selv have haft en udstilling om moderne kinesisk kunst. En af disse udstillinger var “The Real Thing: Contemporary Art from China” på Tate Liverpool. I kølvandet på den udstilling kommer nu en bog der ser nærmere på, hvad der former kinesisk kunst i dag og hvad der ligger bag af produktionsmåder, kunstgrupper, markedssystemer og infrastruktur på kunstscenen i Kina.

:: Titel: Dragon Rising: An Inside Look At China Today
Forfatter: Jasper Becker
Forlag: National Geographic

Her er endnu en bog med den metaltrætte vending “Dragon Rising”. Det er i den slags bøger, at man normalt kan læse floskuløse vendinger om “riget i midten” der som “en rød drage” springer frem på verdensscenen som “en tiger” og hvordan Kina er “paradoksernes land” og så videre. Som der står i Amazons beskrivelse er bogen “rigt illustreret med billeder der viser den gamle kinesiske kulturs transformation til et dynamisk forbrugersamfund”. Så mon ikke bogen er leveringsdygtig i nogle af de sædvanlige billeder og beskrivelser af en Mao-statue der står foran et blinkende Coca Cola neonskilt. Det her er jo ikke en boganmeldelse. Så det er absolut ikke retfærdigt, at jeg kritiserer bogen sønder & sammen uden at have læst den. For forfatteren har i følge hans hjemmeside været korrespondent i cirka 20 år, og skrevet for journalistiske sværvægtere som New Republic, Christian Science Monitor og International Herald Tribune. Men at dømme ud fra beskrivelsen af bogen, er der tale om endnu en journalist, der lige skal tjene lidt hurtige penge her op til OL, hvor interessen for Kina bliver stadigt større. (Hmm… Måske skulle man…)

:: Titel: China Rising: Peace, Power, and Order in East Asia
Forfatter: David C. Kang
Forlag: Columbia University Press

Bogens titel er endnu et eksempel på noget med “China Rising”. Suk. Men måske er den alligevel værd at læse. Forfatteren, der er professor på det amerikanske Dartmouth College, analyserer i bogen, hvorfor de fleste asiatiske lande foretrækker et stærkere Kina, og ser det som et stabiliserende element i regionen. Forfatteren argumenterer for, at der er fejl i det billede, der normalt er af Kina i Vesten. Bogen udkommer december 2007.

:: Titel: The Complete Book of Chinese Knotting: A Compendium of Techniques and Variations
Forfatter: Lydia Chen
Forlag: Tuttle Publishing

Vinteren står for døren og det er blevet tid til at finde ud af, hvad man skal lave på de mørke aftener. Lydia Chen har svaret, og det udkommer i bogform den 15. oktober og lyder i al sin enkelhed: Kinesiske knuder. Lydia Chen er, som den (overdrevet) opmærksomme læser vil vide, forfatteren bag blandt andet “Fun With Chinese Knotting: Making Your Own Fashion Accessories and Accents“. Hvis du ikke kan vente til den 15. oktober, kan du jo kigge forbi denne side, og tyvstarte med opskriften på, hvordan man laver en Guldsmede-kvast.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.