Vrøvl om Kina: Kinesisk censur blokerer for rss

Skriv en kommentar
Internettet / Journalistik / Medier

Nu blokerer den kinesiske censur også for alle hjemmesider, der har ordene “feed”, “rss” eller “blog” i deres adresse. Slut med blogs i Kina. Ikke mere RSS. Problemet er bare, at det ikke passer. Det er noget vrøvl.

Det begynder med en artikel i det respekterede teknologimagasin Arstechnica. BoingBoing, der er en af de mest læste medier i USA, linker til artiklen. Så fra nu af kan man følge historien gennem det journalistiske fordøjelsessystem, som den breder sig fra medie til medie. For eksempel her og her.

Blandt andet er historien allerede kommet til Danmark, hvor Ingeniøren har skrevet om den. Og jeg vil vædde med, at historien nok skal dukke op flere steder de næste måneder.

Men endnu en gang er det de vestlige medier, der går i selvsving og glemmer alt om research og kildekritik. (Det har jeg ævlet om tidligere.)

I så fald skulle partistaten censurere sig selv, da for eksempel Kinas officielle nyhedsbureau Xinhua også bruger RSS.

Det ville også betyde, at al trafik til Kinas største portal for bloggere, Sina, ville være blokeret. Hos Sina indgår “blog” nemlig i adresserne til alle deres blogs.

Den kinesiske censurmaskine er en streng og bornert gammel tante. Men hun er en uberegnelig størrelse, der slår tilfældigt ned og langt fra er så effektiv og altomafattende, som hun bliver gjort til i de vestlige medier. Der er utallige feeds og blogs, som hun ikke aner eksisterer eller gør noget ved.

Hvis du vil vide mere om Kina og censur på nettet, kan jeg anbefale en artikel fra Reuters, hvor de interviewer Rebecca MacKinnon. Artiklen er værd at læse og det er hendes blog også.

Man taler altid om “censuren” i Kina. Hvem er det egentlig? Jo, det er Statsrådet (国务院: Guowuyuan), der har det øverste ansvar for censuren på nettet. Og det er personalet hos det kinesiske internetpoliti (网警: Wangjing), der overvåget nettet og netbarer.

:: Via Danwei

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.