Kina i krig mod Taiwan: Husk flybilletten

Skriv en kommentar
Nationalisme / Politik / Sikkerhedspolitik

Frømænd fra Taiwan.jpg

Forholdet mellem Taiwan og Kina er ikke specielt godt lige for tiden. Politikerne hvæser ad hinanden, og de to landes militær benytter enhver lejlighed til at puste sig op og måle størrelsen på hinandens missiler.

For eksempel i går den 10. oktober hvor Taiwan benyttede ø-styrets nationaldag til at holde den første militærparade siden 1991.

Pudsigt nok var det også i går, at Kina kom med nyheden om, at landet har udviklet et nyt radarsystem, som supplement til dets jord-til-luft missiler. Endelig kom det også frem i går, at Kina har forfremmet fire generaler, der i årevis har stået for landets militærstrategi mod Taiwan.

Men hvor stor er risikoen for krig? Vil Kina ryge i kødet på Taiwan? Og dermed på USA. Der så igen trækker Europa og dermed Danmark med ned i suppedasen.

Det tror jeg ikke, at der er nogen større risiko for. Jo, Beijing vil genforenes med Taiwan, men det står ikke øverst på ønskesedlen.

Det gør økonomien derimod. Det er en klar førsteprioritet. Lederne i Beijing vil gøre alt for at bevare de høje vækstrater, for det er den gode økonomi, der holder Kinas Kommunistparti ved magten. Så længe partiet kan levere varen, vil det også beholde magten.

På andenpladsen står den sociale uro, som Beijing skal have kontrol over. Mere eller mindre organiserede optøjer er blevet hverdag. Antallet af uroligheder på landet og i byerne stiger ifølge de officielle statistikker år for år. For eksempel er Kina plaget af en massiv arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere, der flere gange har ført til optøjer. En god økonomi er en måde at dæmme op for den værste uro.

På tredjepladsen kommer forholdet til nabolandene, der er vigtige markeder for Kina. For eksempel Japan. Der samtidig er en af Kinas værste ærkefjender. Der er nationalister i Kina – som partistaten har svært ved at kontrollere – der gerne så en hårdere kurs mod Japan, og at man helt skar de diplomatiske bånd over. Nationalisterne vil stort set bruge en hvilken som helst undskyldning for at erklære krig mod Japan. Forholdet til naboerne er også vigtigt, fordi de har adgang til ressourcer, som Kina har brug for. For eksempel olie i Centralasien. Og endelig fordi uro i Kinas egen baghave hurtigt kan sprede sig over grænserne. Se for eksempel Burma.

Først på fjerdepladsen kommer genforeningen med Taiwan. En fredelig genforening, vel at mærke.

Kina er ikke interesseret i at bruge magt mod Taiwan. Konsekvenserne ville være alt for store. Udlandets investeringer i Kina ville dykke kraftigt, og Kina ville med det samme rammes af sanktioner, der får sanktionerne efter optøjerne på Tiananmen i 1989 til at blegne. Det vil smadre den gode økonomi, og kaste et isoleret Kina ind i en turbulent fremtid, der vil få taburetten til at vakle kraftigt under partistaten. Den risiko er Zhongnanhai ikke parat til at tage.

Kina er faktisk ikke engang i stand til at invadere Taiwan. De har missiler, der kan ramme ø-staten, men de har ikke materiel – ordentlige landgangsbåde, for eksempel – til at invadere Taiwan.

Eller hangarskibe, for den sags skyld. Undtagen et 20 år gammelt halvfærdigt russisk hangarskib, der lige har fået et nyt lag maling, og som måske/måske ikke bliver færdigt om nogle år.

Eller ubåde. Som Kina de seneste år har investeret kraftigt i. Men der er stadig lang vej endnu, før det udgør en seriøs trussel mod USA’s flåde.

Kina har heller ikke nogen elitestyrke, der kan sættes ind over alt i verden i løbet af få timer eller dage. Som for eksempel USA og NATO har. Kina har ikke en gang en elitestyrke, der i løbet af få timer kan sættes ind et hvilket som helst sted i Kina. For nylig holdt Kina en militærøvelse, der blev udråbt som den største og mest realistiske nogensinde. Problemet var bare, at soldaterne kom frem med almindelige tog og rutefly. Ikke videre realistisk når soldaterne er afhængige af mere eller mindre offentlige transportmidler.

Så hvad sker der, når Kina har fyret sine 900 styk CSS-6 missiler af i hovedet på Taiwan? Ikke meget. Med mindre det kinesiske militær har købt tilstrækkeligt med flybiletter, og der stadig er afgange til Taipei.

:: Billedet er fra gårsdagens parade, hvor Taiwan også viste sine frømænd (蛙人: waren) frem. Billedet er fra Tom

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.