Kinas militær: Højteknologi og stenøkser

Skriv en kommentar
Nationalisme / Politik / Sikkerhedspolitik

j7_04_large_450x194.shkl.jpg

Hvis man interesserer sig for kinesisk sikkerhedspolitik, bør man læse det amerikanske forsvarsministeriums årlige rapport om det kinesiske militær (åbner i .pdf).

Men hvorfor i alverden skulle man dog interessere sig for, hvad Kina går og køber af krudt & kugler?

Fordi militæret er en forlængelse af den kinesiske udenrigspolitik. Fordi det viser, hvilke ambitioner de kinesiske ledere har. Fordi det viser, hvem der er venner og fjender.

Blandt andet kan man se, at Kina forbereder sig på en konflikt om enten råstoffer eller territorium. Kina har svært ved at få tilstrækkeligt med råstoffer, og man skal længere og længere væk for at finde olie og kul til at holde fabrikkerne kørende. Kina har også flere territoriale konflikter. For eksempel med Japan.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium går reformerne af det kinesiske militær i høj grad ud på, at være i stand til at udkæmpe en kortvarig, intensiv krig mod en teknologisk højt udviklet modstander. Det lyder som en krig mod USA om Taiwan.

I rapporten står der også, at Kina ikke er i stand til at klare længere militære operationer langt væk fra Kina. Men at de “over tid” har et “potentiale” til at kunne konkurrere med USA på den militære scene. Så har man heller ikke sagt for meget. “Over tid” kan jo være både 2, 15 eller 50 år. At bruge ordet “potentiale” er heller ikke ligefrem laserskærende præcist.

Rapporten er ikke et objektivt stykke arbejde. Det er det amerikanske forsvarsministerium, der afleverer den til den amerikanske kongres, så rapporten er i høj grad et politisk stykke arbejde. Det bør man huske, når man læser rapporten.

Men den giver et meget godt overblik over det kinesiske militær. Der stadig mest af alt består af gammelt skrammel, som det danske militær ville have skrottet i 1970erne.

Kina har det hele. Eksempelvis har flyvåbnet noget af den nyeste teknologi i deres moderne SU-30 jagerfly, der er indkøbt i Rusland. Problemet er bare, at de kun har 100 styk af flyene. Til sammenligning har Danmark 62 F-16 jagerfly.

Grundstammen i det kinesiske luftvåben er det 40 år gamle gamle J-7 jagerfly, der blev designet i tiden med Woodstock festival, oliekrise og brun-orange køkkener.

Der er stadig meget lang vej, før den kinesiske hær bliver moderne, og før den kan måle sig med de vesteuropæiske og den amerikanske.

Hvis du vil have overblikket over det kinesiske militær og de seneste års reformer, kan jeg klart anbefale David L. Shambaugh‘s bog “Modernizing China’s Military“.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.