Miljø i Kina: Centralregeringen bør lægge pres på provinserne

Skriv en kommentar
Erhverv / Miljø

Water_pollution.jpgMiljøproblemerne i Kina bliver stadigt større. Og det nytter ikke meget, at centralregeringen i Beijing forsøger at komme miljøproblemerne til livs med en lovgivning, som de lokale embedsmænd ignorerer. Ude i provinserne går man mere op i økonomisk vækst end miljømæssig balance.

Det har Elizabeth C. Economy skrevet en god artikel om i september/oktober udgaven af Foreign Affairs.

Der er al mulig grund til, at centralregeringen skal få styr på miljøet. Det er på alle måder en ulempe for den kinesiske økonomi, og udgifterne til sundhedsvæsenet vokser i samme takt som Kinas internationale omdømme forværres.

Befolkningens tålmodighed er sluppet op, for det er for længst gået op for kineserne, især i byerne, at forureningen har en direkte effekt på deres helbred. Det er kommet til et punkt, hvor demonstrationer og social uro kan true stabiliteten i samfundet og dermed også true Kinas Kommunistparti.

Der er en løsning på miljøproblemerne, men den er hverken nem eller hurtig:

Real change will arise only from strong central leadership and the development of a system of incentives that make it easier for local officials and the Chinese people to embrace environmental protection. This will sometimes mean making tough economic choices.

Improvements to energy efficiency, of the type promoted by the program in Guangdong, are reforms of the low-hanging-fruit variety: they promise both economic gains and benefits to the environment. It will be more difficult to implement reforms that are economically costly (such as reforms that raise the costs of manufacturing in order to encourage conservation and recycling and those that impose higher fines against polluters), are likely to be unpopular (such as reforms that hike the price of water), or could undermine the Communist Party’s authority (such as reforms that open up the media or give freer rein to civil society). But such measures are also necessary. And their high up-front costs must be weighed against the long-term costs to economic growth, public health, and social stability in which the Chinese government’s continued inaction would result. The government must ensure greater accountability among local officials by promoting greater grass-roots oversight, greater transparency via the media or other outlets, and greater independence in the legal system.

:: Foto fra Wikipedia (kinesisk)

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.