Min artikel i Berlingske: Internettet er Kinas nye domstol

Skriv en kommentar
Hverdag / Internettet / Journalistik / Medier
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=kFlMK2dcMwM]

I dag søndag har jeg denne artikel i Berlingske:

I Kina er internettet ved at udvikle sig til en offentlig domstol, hvor kineserne tager sagen i egen hånd og nærmest fører retssag gennem hjemmesider, blogs og diskussionsfora. Herfra breder selv mindre sager sig til de traditionelle medier.

Som for eksempel sagen om den 70-årige Sun Xinmao, der er lærervikar på Haidian (海淀) erhvervsskole i Beijing.

Sun Xinmaos klasse er urolig. Ukoncentreret og larmende. Han er et kvarter inde i sin geografitime, da en elev rejser sig, går op til ham ved tavlen og provokerende tager den gamle lærers hat af. Eleven går smilende tilbage og sætter sig på sin plads. Griner. Sun Xinmao fortsætter undervisningen. Men eleven, der er en dreng med strithår, tyndt overskæg og øreringe, keder sig stadig. Han kaster en flaske op mod Sun Xinmao. Han rammer ikke. Han får fat i endnu en flaske, som han kaster op mod lærer-vikaren.

Sådan fortsætter timen.

Du ville aldrig have hørt om historien, hvis ikke en af eleverne havde filmet det hele og sendt videoen til sine klassekammerater. En af dem, der får videoen, hedder Xuxu. Hun lægger den på sin blog og skriver: »Vildt underholdende … dette er vores klasseværelse … hahaha … sjov hele dagen, alt er muligt.«

Så går Xuxu ud og spiser middag, og hun er væk fra computeren i nogle timer. Da hun kommer tilbage, har hun haft flere end 5.000 besøg på sin blog. Med mere end 100 vrede kommentarer. Hun sletter videoen med det samme. Og indlægget. Det hjælper ikke. Velkommen på internettet.

Vrede netbrugere fra hele landet opsnuser klassekammeraternes blogs og hjemmesider og oversvømmer dem med vrede kommentarer. Sagen eskalerer dag for dag. Folk tropper op foran porten til skolen. Råber ad eleverne. Medierne dukker op. Aviserne skriver om sagen. Medierne tager hjem til læreren og interviewer ham.

En af eleverne går på TV og giver i et talkshow læreren en undskyldning. Flere af eleverne undskylder også over for læreren under et stormøde på skolen. Og skolen undskylder over for forældrene og offentligheden. Kort sagt – sagen er kørt helt ud. Folket har talt.

»Internettet er ved at udvikle sig til en platform for den offentlige mening, og det er nyt for både samfundet og for medielandskabet i Kina,« siger sinologen Johan Lagerkvist, der er forsker ved det svenske Utrikespolitiska Institutet. Der er færre restriktioner og mindre censur på internettet end i de traditionelle medier, så nogle gange kan internettet udvikle sig til en slags offentlig domstol.

»Kineserne føler sig mere frie på nettet,« siger Johan Lagerkvist. Her er der nemlig ikke den samme grad af censur, som der er andre steder. For eksempel når det kommer til, hvad man kan skrive i et læserbrev til en avis. Derfor er det i høj grad »citizen journalism« og bloggere, der sætter dagsordenen i Kina i dag. Når det så har bredt sig tilstrækkeligt på nettet, tager den første journalist sagen op, og så er det bare et spørgsmål om tid, før andre medier følger efter.

»Det samme sker i Vesten, men det er langt mere udtalt i Kina,« siger Johan Lagerkvist.

:: God og længere artikel om sagen på Beijing Qingnian Bao (på kinesisk), og om hvordan det ændrede Sun Xinmao’s liv: “Før affæren om “Video af lærer der bliver ydmyget” dukkede op, var Sun Xinmao’s liv som vandoverfladen på en sø – rolig og fredfyldt. Hver dag tog han afsted til Haidian Skolen og havde timer, og når han kom hjem igen, tog han sig af sine børnebørn. Om sommeren satte han sig ned på pladsen foran etageejendommen og læste bøger i skæret fra de sidste solstråler. Han var godt tilfreds, for ikke alene havde han sin lærerpension, men arbejdet som vikar gav ham også ekstra 1.600 yuan om måneden. Men på grund af nogle elevers film, ændrede Sun Xinmao’s liv sig”.

:: Artikler på Baidu News (kinesisk)

:: Læs om sagen på Nanfang Zhoumo (kinesisk) eller en oversættelse af samme artikel på ESWN (engelsk)

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.