Censur på internettet: Nye regler for videoportaler i Kina

kommentarer
Erhverv / Hverdag / Internettet / Medier / Politik

keyboard.jpgCensur? Jo. Stramning? Tjah. I dag skriver jeg i Berlingske om de nye regler for videoportaler som træder i kraft i Kina 31. januar. Det er Statsadministrationen for Radio, Film og TV samt Ministeriet for Informationsindustrien, der står bag reglerne, som du kan læse i engelsk oversættelse her og på kinesisk her.

Hver gang der kommer en hvilken som helst lov eller lovforslag i Kina, kan man næsten være sikker på at finde overskrifter fra skuffen med “Kina slår ned på…” eller “Kina strammer for…”.

Sådan har det også været denne gang, som blandt andre Jeremy Goldkorn fra Danwei gør opmærksom på. Han mener, at den vestlige presse har været alt for hurtige på aftrækkeren, og er kommet med grove simplificeringer i dækningen af historien.

Se for eksempel denne artikel, der ellers ikke er en af de groveste. Her står der blandt andet, at “der er samtidig indført et totalt forbud mod videoindhold som afslører nationale hemmeligheder, skader landets omdømme eller forstyrrer den sociale stabilitet, som det hedder i reglerne.”

Næh, det passer nu ikke. Det er ikke nyt. Der er flere love og regler, der regulerer internettet, og lige præcis de vendinger har været brugt i årevis. I øvrigt er vendingerne helt almindelig standard kinesisk lovretorisk tomgang. Samtidig tror jeg heller ikke, at der findes noget land i verden, hvor man godt må afsløre nationale hemmeligheder på nettet. Det vil i hvert fald være mærkeligt at opfordre til det i en lovtekst.

I artiklen i Berlingske interviewer jeg sinologen Jens Damm. Han er assisterende professor på Freie Universität i Berlin, og medforfatter til bogen ”Chinese Cyberspaces Technological Changes and Political Effects”. Han mener ikke, at der er tale om en ny og markant stramning af loven. De seneste år er der skudt en skov af Youtube-kloner op på nettet, og den nye lov er blot en tilpasning af eksisterende lovgivning. Ny teknologi kræver nye love.

Videoportalerne er også allerede i dag underlagt selvcensur, hvor de skal holde øje med for eksempelvis politisk følsomt indhold, pornografi og voldeligt indhold.

Den tidligere præsident for Sohu.com og direktør for en af videoportalerne, youku.com, mener heller ikke, at loven er nogen betydelig ændring:

“It’s really just a formalization of the implementation and application process,” he says. “We’ve already been submitting various information they’ve asked us for about our legal structure, and about how we operate. From an operational standpoint it doesn’t make a difference, but from a regulatory perspective it’s going to be similar to when the portals listed.”

Nanfang Zhoumo mener dog i en leder, at der er tale om en stramning (via China Media Project):

“According to the regulations, companies hereafter applying to offer online video and audio services must be wholly state-owned (国有独资) or state-controlled (国有控股), and must have no record of violations in the three years prior to application. Many people believe that the lately very rich culture of online audio and video programming will soon lose its shine as it is “led to health and order.”

Jeg er i hvert fald enig med dem så langt, at den nye lov ikke er et skridt i den rigtige retning. Selvfølgelig ikke. Men det ændrer umiddelbart ikke så meget. I Kina er der også afgrundsdyb forskel på love, og om de så rent faktisk bliver håndhævet. Det er derfor for tidligt at svare klart på, om det er en stramning eller ej.

Man skal også huske på, at de to ministerier, der står bag lovgivningen, selv driver virksomheder på nettet. De fleste og de mest populære af videoportalerne er i dag privatejede. Det er jo noget skidt. Dårligt for forretningen og bundlinjen. Loven kommer derfor også til at beskytte ministeriernes egne forretningsområder.

Jens Damm ser i øvrigt den nye lov, som en del af oprydningen på nettet her før OL. Derfor tror han også, at der i de kommende måneder indtil OL begynder i august, vil blive ryddet op på nettet.

:: God diskussion og artikel på Rconversation

:: Og ligeså på Ogilvy Digitalwatch

:: Artikel fra Hexun 30. december (på kinesisk)

:: Se også kommentar på Silicon Hutong

:: Eksempler på kinesiske videoportaler: tudou.com, youku.com, rox.com.cn, pomoho.com, 56.com

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Pingback: Videoportaler i Kina: De nye regler løsnes lidt | KINABLOG.dk

  2. Pingback: Censur i Kina: 25 videoportaler lukker ned og udenlandske journalister chikaneres | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.