Ingen penge til Beijing: Lokalregeringerne og overforbruget

Skriv en kommentar
Kultur / Miljø / Politik

W020070118524830154078.jpg

Hvad gør en kinesisk lokalregering, der har alt for mange penge på bankbogen? Jo, den bygger en kopi af Det Hvide Hus.

De seneste år har den kinesiske centralregering forsøgt at fremme konceptet om “节约型社会” (jieyue xingshihui), der på dansk vel bedst kan oversættes til “et bæredygtigt samfund”.

Det gør centralregeringen i en erkendelse af, at Kina ikke har uudtømmelige naturressourcer, og at presset på naturen bliver stadig større. Samt ikke mindst for at dæmme op for lokalregeringernes mildt sagt afslappede forhold til alt, der har med miljø, forbrug og ressourcer at gøre.

Eksempelvis når det kommer til byggeri. Et distrikt i Anhui (安徽阜阳) har således bygget et hovedkontor, der mere eller mindre er en kopi af Det Hvide Hus i Washington. I Henan har lokalregeringen stablet et 66.670 kvadratmeter stort kompleks på benene, der ligger omgivet af springvand og parker. Og i Chongqing har debatten raset over bygningen af en kopi af Beijings Tiananmen port.

Det viser en ødselhed, der er aldeles ude af trit med befolkningen. Dertil kan man lægge et astronomisk beløb, der bruges på restauranter og officielle ceremonier. For ikke at tale om brugen af tjenestebiler, der får den danske debat om ministerbiler til at blegne. Ifølge et medlem af Det Kinesiske Folks Rådgivende Konference (全国政协: Quanguo Zhengxie), bruges bilerne kun til tjenestligt brug en tredjedel af tiden. Resten er privat kørsel. Det koster hvert år samfundet 144 milliarder kroner.

I artiklen “How Government Waste Threatens Conservation” kommer forfatteren, Tang Hao, der er adjunkt på Huanan Normal University, godt rundt om nogle af de mulige forklaringer, der er på lokalregeringernes lystige forbrug af penge.

Priserne på byggegrunde og ejendomme i Kina er steget enormt, og det har betydet større indtægter for lokalregeringerne, der har monopol på indtægterne fra den lokale jord. Embedsmændene og politikerne er ikke på samme måde politisk bevidste som i vesten, og har ikke det samme forhold til skatteyderne. De tror, at den eneste måde de kan få noget ud af pengene på, er ved at bruge dem. Ingen grund til at spare noget op.

Samtidig er det ikke klart defineret, hvor og hvor meget magt centralregeringen har over lokalregeringerne, så det er nemt for de lokale embedsmænd at skubbe ansvaret fra sig.

Derudover har centralregeringen ikke noget kontrolsystem med lokalregeringernes pengekasser, og åbenhed i forvaltningen og tilsyn med finanserne er der ikke noget af.

Den skattebetalende borger Wang Peng ved ikke på samme måde som den danske Jens Jensen, hvad skattepengene går til.

:: Foto fra Dahe

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.