Store rejsemåned i Kina: Politiet slår ned på illegale togbilletter

Skriv en kommentar
Hverdag / Kultur / Politik

91521695.jpg

Hun havde en lille butik inde på skolens område, hvor hun solgte huoguo (火锅). Det er en slags suppe med for eksempel grøntsager og nudler. Men det var ikke det eneste, som eleverne kunne købe i butikken. Hun var også en sortbørshandler, som solgte togbilletter til overpris.

I Kina har de fleste medier en hotline man kan ringe til med tips (新闻热线). I det her tilfælde havde en person tippet avisen om en kvinde, der solgte togbilletter på det sorte marked (黄牛党).

Det sorte marked for bus- og togbilletter vokser enormt omkring de store rejsedage i Kina. Det er især svært at få billetter omkring de store helligdage, hvor alle rejser hjem til familien. Som for eksempel her til op til Forårsfestivalen og kinesisk nytår (春节), der begynder 7. februar. Den travleste periode ligger fra den 23. januar og frem til den 2. marts.

Sidste år tog kineserne på to milliarder rejser i den periode. Nogle statistikker siger, at der er 300 millioner rejsende i den periode. Alene de kinesiske toge vil transportere 179 millioner mennesker. Det lægger i den grad et pres på systemet.

I Kina kan man kun købe togbilletter ti dage før afrejse, så køerne foran billetlugerne er kaotisk lange.

Dernæst er det også svært at få billetter. Det er nu man tager hjem og besøger sin familie. For mange migrantarbejdere er det den eneste gang på året, hvor de kommer hjem til deres familie, kone, børn, eller hvad de nu har. De studerende skal også hjem nu. De fleste der går på universitetet har flere hundreder, måske tusinder, af kilometer hjem til far og mor. Derfor er det tit svært at få billetter. Og tit er der også udsolgt. Det er der selvfølgelig nogle der udnytter.

Hvert år er der artikler i medierne om sortbørshajer, der står udenfor busterminaler eller togstationer og sælger billetter. Nogle gange er de falske. Det finder den rejsende så ud af, når det er for sent. Andre gange er det rigtige billetter, der sælges til overpris. Folk vil hjem. Også selvom man er en fattig studerende.

Det udnyttede kvinden på billedet ovenover, som man kan læse i artiklen fra Henan Pindao. Det var netop de studerende, som hun solgte billetter til. Avisen fik et tip, og journalisten tog afsted for at undersøge sagen nærmere. Han lod som om han var studerende og gik op for at købe en billet.

“Vi kan få togbilletter til hele landet. Og vores kommission er meget lille”, sagde kvinden, der til daglig solgte mad på skolen. Det har hun dog ikke gjort siden 6. januar, hvor hun har koncentreret sig om at “hjælpe med at løse spørgsmålet om billetterne”.

Journalisten går til den lokale politistation og melder kvinden. Her tager politiet straks affære og arresterer kvinden. Hun havde 19 billetter og 48 studiekort på sig.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.