Med sikkerhedspolitiet i hælene: Hu Jias dokumentarfilm om at være i husarrest

kommentar 1
Internettet / Journalistik / OL 2008 Beijing / Politik
[youtube:http://youtube.com/watch?v=6mHrfE_1yf4&feature=PlayList&p=7562A31EDB814BE2&index=0]

Hvordan føles det at være overvåget? Hvordan føles det at være i husarrest i sin lejlighed?

Det kan du få en fornemmelse af i dokumentarfilmen “Prisoners of Freedom City” (自由城的囚徒), der nu er kommet i hele sin fulde længde på Youtube. Den er med kinesisk tale og engelske undertekster, og er lavet af en Kinas mest berømte AIDS-, menneskerets- og miljøaktivist, Hu Jia (胡佳) , der blev arresteret i hans hjem i december 2007.

Han lavede selv dokumentaren i al hemmelighed, mens han sad i husarrest fra juli 2006 til marts 2007. Filmen viser hvilke forhold han og hans hustru, Zeng Jinyan (曾金燕), levede under, mens de var i husarrest.

Den viser, hvordan sikkerhedspolitiet standser hans hustru uden for deres bygning og chikanerer hende. Hvordan de følger efter hende i bil og skygger hende gennem Beijing. Hvordan sikkerhedsfolkene sidder og fordriver tiden udenfor bygningen og spiller skak, mens de holder øje med Hu Jias lejlighed – uden at de aner, at de selv bliver holdt øje med og filmet fra lejligheden.

Zeng Jinyan og parrets få måneder gamle baby har selv siddet i husarrest i lejligheden siden arrestationen i december. Uden kontakt med omverdenen, uden hverken internet eller telefon. Myndighederne har ikke oplyst, hvor Hu Jia befinder sig.

Flere netizens har udtrykt sympati for Hu Jia, og har postet kommentarer på internettet.

En af dem kommer fra advokaten Teng Biao, der skriver: “Der er intet OL uden menneskeret og værdighed. Vi bliver nødt til at forsvare menneskeretten. For Kinas skyld. For OL’s skyld”.

:: Via China Digital Times og Danwei

:: Her er links til dokumentarfilmen på Youtube, der er delt op i afsnit et, afsnit to, afsnit tre, afsnit fire, afsnit fem, afsnit seks og afsnit syv.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Hu JIa: En af Kinas mest kendte aktivister løsladt efter over tre års fængsel /  KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.