Kinesiske tegn: Tre kvinder betyder ondskab

Skriv en kommentar
Kultur / Sprog

kinesisk tegn for ond.jpgKineserne har et tegn, som betyder noget i retning af ond, ondskab, forrædder, forræderisk og upålidelig. Hvordan skriver man det?

Jo, man tager tegnet for kvinde og skriver det tre gange.

Helt præcist tager man radikalen (de legoklodser som de kinesiske tegn er bygget op af) for kvinde 女 og sætter den sammen til tegnet 姦 (奸: jian). Og vupti har man et billede på rendyrket ondskab – tre kvinder på samme sted.

Som i de fleste andre sprog har køn og kønsdiskrimination også sat sig spor i det kinesiske sprog. Det kan man læse om i artiklen “Covert Sexism in Mandarin Chinese” (åbner i .pdf), der er fra det seneste nummer af Sino-Platonic Papers.

For eksempel er der utallige nedladende ord, eder og forbandelser, hvor radikalen for kvinde indgår i tegnet. Dem er der ifølge artiklen hele 275 af. Derimod er der ingen med tegnet for mand (男: nan).

Det lille magasin bliver redigeret af Victor H. Mair, der er professor i kinesisk sprog og litteratur på University of Pennsylvania.

Formålet med magasinet er “… to make available to specialists and the interested public the results of research that, because of its unconventional or controversial nature, might otherwise go unpublished“.

:: Via Pinyin News

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.