Nye bøger om Kina: Sukkersyge, missionærer og en australier der taler kinesisk

Skriv en kommentar
Nye bøger

bog.jpgHer er februar måneds forslag til (nyere) bøger om Kina.

Vi kommer rundt om krudt, sukkersyge i år 655 e.kr, missionærer, moderne videnskab i Kina og endelig møder vi en australier, der har boet i Sverige og taler flydende kinesisk.

:: Titel:
The Genius of China
Forfatter:
Robert K. G. Temple
Forlag:
Andre Deutsch Ltd.

Kineserne laver ikke andet end at kopiere alting fra Vesten. Biler, DVD’er, fly, iPods, fabrikker og så videre. Intet er for småt. Intet er for stort. Det har man hørt før. Helt så fantasiforladte kopister er de nu ikke. Du har sikkert hørt, at det var dem der opfandt krudtet, porcelæn, papiret og bogtrykkekunsten. Men vidste du også, at kineserne var de første til at fyre med naturgas og til at bruge plastic? At de inden for matematikken har opfundet for eksempel de negative tal, decimaler og algebra? At de allerede omkring 655 e.kr. kunne diagnosticere sukkersyge? Nu har vi herhjemme i Danmark jo også haft et væld af gode ideer, for eksempel cirka 200 år senere, hvor vi kommer på den lysende ide at iføre os broderede ulddragter og rage berusede rundt i Europa og hakke folk i stykker. Professor Robert Temple går 3.000 års kinesiske opfindelser igennem, og viser hvordan de har bredt sig i Vesten.

:: Titel:
A Cultural History of Modern Science in China – New Histories of Science, Technology, and Medicine
Forfatter:
Benjamin A. Elman
Forlag:
Harvard University Press

Vi fortsætter i videnskabens verden. Bogen her er de moderne videnskabers, medicinens og teknologiens kulturhistorie i Kina. Den er skrevet af professor på UCLA, Benjamin A. Elman, der fortæller hvordan den vestlige videnskab sneg sig ind i Kina med især de vestlige missionærer i perioden fra 1550-1900. Det var en periode hvor jesuitter og kristne/protestantiske missionærer arbejdede sammmen med kinesiske lærde om at oversætte og udgive værker om videnskab, matematik og medicin. For missionærerne var det blot et biprodukt af deres egentlige formål, nemlig at sprede religionen i Kina. Bogen får en ganske udmærket anmeldelse i det seneste nummer af China Quarterly (kræver abonnement).

:: Titel:
Making Australian Foreign Policy
Forfatter:
Allan Gyngell og Michael Wesley
Forlag:
Cambridge University Press

Hvis man taler om australsk udenrigspolitik, er det umuligt at komme uden om Kina. Den 22. november fik Australien en ny premierminister, der kender Kina bedre end både sin forgænger og de fleste andre statsoverhoveder. Han hedder Kevin Rudd og har en kandidatgrad i kinesisk og kinesisk historie, han har været diplomat i Kina (og i øvrigt også i Sverige), har været Kina-specialist hos KPMG og han taler kinesisk, som man også kan se her. Bogen er ikke decideret om Kina, men derimod om australsk udenrigspolitik, og hvilke aktører, institutioner og processer der er med til at forme sikkerheds- og udenrigspolitikken.

:: Amazon er det største og mest grundige bogsite på nettet, og derfor linker jeg for det meste til dem. Der er jo utallige andre steder, som du kan købe bøger hos, og Amazon er langtfra altid de billigste. Du kan sammenligne priser på for eksempel pensum.dk

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.