Videoportaler i Kina: Partistaten løsner kvælertaget en smule

Skriv en kommentar
Erhverv / Internettet / Medier / OL 2008 Beijing / Politik

video portal kina_400x295.png

Der er kommet nye regler for kinesiske videoportaler, som jeg tidligere har skrevet om her på Kinablog og i Berlingske Tidende. Reglerne trådte i kraft den 31. januar.

Det vigtigste punkt i loven var, at det fra den 31. januar kun var statsejede selskaber, der ville få lov til at lægge videoer på nettet. Det var noget skidt, for stort set alle de Youtube-lignende videoportaler er privatejede. De ville altså blive nødt til at lukke ned, og blandt andet derfor har loven været stærkt kritiseret.

Nu er der så blevet løsnet en smule op for reglerne. Alle videoportaler, der er etableret før loven trådte i kraft, kan søge om en licens fra staten. Reglerne gælder altså kun for nye videoportaler.

Hvad er så formålet med loven? Tidligere på måneden interviewede jeg sinologen Jens Damm. Han mente, at teknologien havde overhalet lovgivningen, og de nye regler først og fremmest er et forsøg på at opdatere lovværket. At der som sådan ikke er tale om nogen kraftig stramning af censuren.

Men ingen tvivl om, at det er en stramning. Og at loven er et led i den oprydning på nettet, som partistaten er gået i gang med her forud for OL i august. Der er lidt uenighed om, hvor kraftigt der bliver ryddet, men stort set alle jeg har talt med er enige i, at censurstøvsugeren er ved at rulle ud over nettet, så der er pænt og rent når gæsterne kommer i august.

Selvom der er blevet løsnet lidt op på kvælertaget, kan de kinesiske videoportaler stadig ikke ånde lettede op. Der er for mange af dem, konkurrencen er benhård og der er højere krav til censuren.

Du kan læse loven her på engelsk og her på kinesisk.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.