Borgerrettigheder i Kina: Sømhuset blev årets største sag

Skriv en kommentar
Internettet / Journalistik / Politik

sømhus i chongqing.jpg

Sømhuset i Chongqing var årets vigtigste begivenhed i Kina i 2007. Det var en sejr for borgerrettighederne. Det mener Zheng Yefu, der er professor i sociologi ved Beijing Universitet.

Sagen fra Chongqing går kort fortalt ud på, at en kvinde ikke ville flytte ud af sit hus, der skulle rives ned for at give plads til et stort og nyt byggeri. Hun stod fast på sine rettigheder.

Fremskridtet og bulldozerne har gjort den slags huse så almindelige i Kina, at man har fundet et navn til dem. De hedder sømhuse (钉子户: dingzihu).

Jeg har tidligere skrevet om sømhuset her.

Nogle mener dog, at kvinden kun stod fast på sine rettighederne for at få fyldt bankbogen op med en solid erstatning fra bygherren. Uanset hvad kvindens motiver end måtte være, så er det ifølge Zheng Yefu en sag, der rykkede ved den kinesiske lovgivning:

The “nail house” incident has advanced civil liberties, but what exactly does that mean? It means that to promote civil liberties is in the right, and thus is now accepted to a certain degree by the government. The former struggle for people’s freedom ended without much of a result. However, when students take tests and athletes compete, they cannot always lose. If they always lose, their state of mind will be abnormal. The people need to score points, need to enter the game, need to win. The “nail house” victory is justice and inspiration for all those who fight for civil liberties. It has set an example and now everybody can walk this path.

Zheng Yefu mener dog, at det er for tidligt at udråbe 2007 som året der kom til at stå i borgerrettighedernes tegn:

We do not know the first year for civil liberties. In the past we also had movements for the public’s freedom, but they were all awful experiences and ended without any good results. Today is different. We can actually see the advancement of civil liberties. These events of 2007 are many and are related to the development of people’s basic rights. We are still in the middle of it, though, and so we have the tendency to not see so clearly. In the next ten years, civil liberties will be one of the main issues in Chinese affairs. The significance of this event is far-reaching.

Du kan læse hele interviewet her på China Elections and Governance.

Bag ved hjemmesiden står blandt andet Carter Center China Program, og målet med hjemmesiden er, ifølge dem selv, at give “… Chinese officials at all levels a resource center for governance and election affairs and gives scholars worldwide the opportunity to study Chinese politics and offer reform measures”.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.