Årets politiske topmøde i Kina: En sportsmand får tæsk i medierne

Skriv en kommentar
Medier / OL 2008 Beijing / Politik / Sikkerhedspolitik

xin_19030504110559319751_400x256.shkl.jpg

Det lyder spændende: NPC og CPPCC. Bag forkortelserne gemmer der sig to af de vigtigste begivenheder i kinesisk politik. Og en OL-guldmedaljevinder der får tæsk. Men lad os se på det politiske først.

Lige nu er der NPC og CPPCC her i Beijing. NPC står for National Peoples Congress, og det hedder 全国人民代表大会 på kinesisk.

Den anden yndige forkortelse CPPCC står for Chinese Peoples Political Consultative Conference, der på kinesisk hedder 中国人民政治协商会议.

Det er årets to største politiske begivenheder i Kina. På kinesisk kalder man det også for Lianghui (两会), der kan oversættes til De To Møder.

Og hvad betyder det så?

Jo, det betyder først og fremmest at en taxitur gennem centrum af Beijing og området omkring Tiananmen tager tre gange så lang tid som normalt.

Masser af veje er blevet spærret af, og en million frivillige kinesere står og omdirigerer trafikken, så den bliver endnu mere forstoppet end den plejer at være.

Det betyder også, at Tiananmen er fyldt med sorte Audi A6 med tonede ruder og røde blink i kølergrillen. Det er nemlig kinesiske toppolitikeres og -embedsmænds absolut foretrukne køretøj.

Og dem er der de næste to uger samlet hele 2.987 af i Folkets Sal på Tiananmen, hvor de er til NPC.

NPC er den øverste statslige og lovgivende institution i Kina. Den kan ændre forfatningen og udforme love. Medlemmerne kan både vælge og fjerne de vigtigste politikere, såsom præsidenten, vicepræsidenten og præsidenten for Højesteret.

De næste to uger skal politikerne finde løsningen på en lang række af vigtige og meget forskellige spørgsmål.

Denne gang er et af de helt store emner, hvad der skal gøres ved inflationen, der i januar var på rekordhøje 7,1 procent. Endnu værre er det for de madglade kinesere, at inflationen på fødevarer ligger på 18,2 procent.

Et andet af de store emner er forholdet til Taiwan. Her er der præsidentvalg den 22. marts, og i Beijing er man bekymret for, om det kan skubbe til øens ønske om selvstændighed fra Kina.

På NPC skal politikerne også godkende en plan, der får Kinas militære udgifter til at stige med 17,6 procent om året. Det er, ifølge Beijing, ikke fordi landet er ved at opruste markant, men for at imødegå stigende lønninger og især højere priser på olie. Stigningen i militærudgifterne har fået USA til at udtrykke deres bekymring.

Et af de andre store temaer er, at Beijing vil forsøge at strømline bureaukratiet og skære ned i antallet af ministerier. I dag er der 28 af slagsen, og det skal bringes ned til 20 styk.

De fleste iagttagere og analytikere er enige om, at der ikke kommer de store overraskelser ud af kongressen. Ikke her i 2008. Ikke når der er OL til august. Her skal Kina være et harmonisk og roligt samfund. Så en stor del af det to uger lange møde er derfor planlagt på forhånd, og helt igennem orkestreret af Kinas Kommunistparti.

For eksempel skal kongressen vælge en ny præsident for Kina. Eller genvælge den siddende Hu Jintao.

Svaret på det spørgsmål blev allerede givet sidste år på Kinas Kommunistpartis partikongres. Og det er, at Hu Jintao bliver genvalgt.

CPPCC er derimod lidt mere af en kaffe- og diskussionklub, der ikke kan vedtage love eller har direkte indflydelse på lovgivningen og politikken. Men de delegerede kan være med til at præge landets policy-making. Især når det kommer til miljø og sociale spørgsmål.

De delegerede er for eksempel akademikere, militærfolk, direktører for universiteter, filmfolk og sportsstjerner.

En af dem er OL-guldmedalje vinderen Liu Xiang. Han er blevet stærkt kritiseret, fordi han valgte at tage til atletikstævne i Spanien frem for at deltage i mødet. Og det er nok en af de nyheder fra mødet, der indtil videre er slået mest igennem herovre.

Af de – i hvert fald i Vesten – lidt mere kendte deltagere, er skuespilleren Gong Li og filminstruktøren Zhang Yimou.

Richard Spencer, der er korrespondent for den engelske avis The Telegraph, har et indlæg om politiske reformer på sin blog. Kina har de nødvendige institutioner, men hvad med reformerne, spørger han.

:: NPC’s officielle hjemmeside

:: Se billede af kinesiske politikere der mediterer på sidste års Lianghui

:: Imagethief giver en god beskrivelse af, hvor ekstatiske vi vestlige journalister er over Lianghui

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.