Uden om censuren: Sådan kommer du på Wikipedia i Kina

Skriv en kommentar
Internettet / Journalistik / Medier / OL 2008 Beijing / Politik

keyboard.jpgDer er lukket for adgangen til Wikipedia i Kina. Virker ikke. Nul opslag. Censuren har lukket for det hjørne af internettet, hvor Wikipedia ligger. Men der er faktisk en måde at snige sig ind ad bagvejen på.

Answers.com er en ret god søgemaskine, der laver søgninger på tværs af forskellige ordbøger og leksika. For eksempel Britannica Concise Encyclopedia, American Heritage Dictionary, Columbia Encyclopedia og – ikke mindst – Wikipedia. Og Answers.com er vel at mærke ikke censureret.

Hagen ved det er, at man ikke kan ændre sproget i den enkelte Wikipedia artikel fra engelsk til for eksempel dansk eller kinesisk.

Forleden skrev jeg i øvrigt også om, hvordan man kan gå ind på BBC’s hjemmeside. Meget simpelt. Bare skriv newsvote.bbc.co.uk i din browser og, voila, det virker.

Man kan selvfølgelig også blot gå ud på Google og søge på “free proxy“. Selv bruger jeg denne her.

Måske bliver der lettet lidt på censuren her før og under OL, som Sinobyte skriver i dag. Graham Webster citerer en artikel fra AFP, hvor en repræsentant fra arrangørerne siger:

“I believe you will be able to (access banned sites such as the BBC), but I can’t give you a promise yet. The relevant government departments are still working on it.”

Hvorfor nu det? Fordi der under OL vil komme milliarder mange tusinde journalister til Beijing og Kina. Og hvis de ikke har adgang til et nogenlunde frit internet, skal der ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor mange historier der ville blive skrevet om censuren i Kina.

Så med lidt held vil der snart igen blive adgang til Blogspot, blogs på WordPress, BBC og så videre. I hvert fald i et par uger.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.