Politiske protester i Kina: 10-årige dissidenter

Skriv en kommentar
Journalistik / Medier / OL 2008 Beijing / Politik / Sikkerhedspolitik

xin_10212043109494212039313_150x149.shkl.jpgDe tibetanske optøjer har gjort den kinesiske regering og de mange embedsmænd endnu mere paranoide end de plejer at være.

Amerikanerne forsøger at eksportere baseball til Kina, og forleden spillede de den første kamp mellem to professionelle amerikanske hold i Kina. 12.000 tilskuere så kampen her i Beijing.

Nogle af de allermest spændte og forventningsfulde tilskuere var en spejdergruppe, der består af cirka 50 styk 10-årige amerikanske drenge, som bor her i byen. De var mødt op til kampen i deres blå uniformer og med amerikanske flag i hænderne. Aftenen før havde de nemlig fået at vide, at et af holdene havde inviteret dem ind på plænen efter kampen, så de kunne møde spillerne.

Spejdertruppen udgør selvfølgelig en klar trussel mod statens sikkerhed, men heldigvis står det kinesiske politi vagt om selvsamme stat. Som Danwei skriver:

But just before the game, the Haidian district police barred the scouts from the field. Why? Because thousands of kilometers away, in the Himalayas, monks and others in Tîbet had launched protests against Chinese rule. The government apparently feared that the young Americans would use their moment on the grassy infield to agitate for Tîbetan independence. This fear that a pack of cub scouts would politicize a baseball game drove the government to politicize the event more effectively than any Tîbetan splittist could hope for, and disappointed a group of bright-eyed kids in the process.

Don’t worry too much about the Cub Scouts – they had a grand time anyway, and the Dodgers dispatched a couple of players into the stands afterward to sign autographs. But it’s worth considering the thoughts that went through the heads of the Haidian district police.

Your correspondent suspects they ran something like this: Tîbet is in turmoil. Foreigners support Tîbet. Foreigners want to embarrass China. If foreigners embarrass China on our watch, we’ll lose our jobs. So we’d better assume the worst of these foreigners, even if that means taking some fun out of the game.

For those of you who thought China could pull off a great Olympics, the exhibition on Saturday was cause for pause.

:: Et lille PS. Jeg forsøgte at linke til en artikel om basebalkampen fra den engelske udgave af Folkets Dagblad, der er kommunistpartiets eget talerør. Censuren er så effektiv lige for tiden, at artiklen er censureret. Suk.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.