Censur i kamuflagetøj: Wikipedia er (næsten) tilbage på nettet i Kina

Skriv en kommentar
Internettet / OL 2008 Beijing

keyboard.jpgUhlala. Wikipedia er kommet tilbage til det kinesiske internet (Tak for tippet til den opmærksomme læser, Lars). Siden har ellers været blokeret i årevis, men her for nylig blev der åbnet for den. Sådan da.

Man kan søge på det meste, men forbindelsen bliver afbrudt hvis man går ind og for eksempel kigger efter demonstrationerne på Tiananmen. Eller andre uharmoniske begivenheder.

Der er stadig heller ingen adgang til den kinesiske udgave af Wikipedia. Det samme gælder for BBC’s hjemmeside, der også for nylig blev åbnet for. Endelig er der også blevet åbnet op igen for Blogspot.

De tre sider har været blokerede i årevis, så hvorfor bliver der åbnet for dem nu? Det er bestemt ikke fordi SARFT har skiftet holdning til censuren. Nej, som jeg har skrevet flere gange tidligere, er det fordi de har fået ny software, der kan censurere nettet langt mere effektivt.

E-Media Tidbits kalder det for kamufleret censur:

Camouflaging online censorship means avoiding blanket bans and doing lots of testing. The Himalaya crisis (avoiding the T-word helps get around Chinese net filters) offered Chinese censors an aptly timed real-life testing opportunity for their new software. The unblocking of both the BBC and YouTube indicates those tests were a success — at least from the perspective of China’s censors. After the unblocking of YouTube, some net users in China ran tests of their own on the video site and found a combination of minor temporary blocks and subtle changes to site features — similar to existing censorship strategies for text-based content.

Det er også langt fra sikkert, at man kan gå ind på BBC og Wikipedia når legene er ovre. Når horderne af udenlandske journalister er fløjet ud af Kina, vil der højst sandsynligt blive lukket for det igen. Business as usual. Når der for eksempel lander et statsoverhoved i Kina, når der et vigtigt møde eller lignende, som trækker en masse opmærksomhed og journalister til landet, så bliver der lempet på censuren.

Det er dog ikke et problem for de fleste af kineserne. De synes godt om censuren. Det er nødvendigt. Det viser en ny undersøgelse af Deborah Fallows fra Pew Internet and American Life Project. Hele undersøgelsen kan læses her (via Danwei) og her er et par uddrag:

• “most Chinese say they approve of internet control and management, especially when it comes from their government.”

• “over 80% of respondents say they think the internet should be managed or controlled, and in 2007, almost 85% say they think the government should be responsible for doing it.”

• “79% of Chinese said internet companies should manage or control the internet, just over two-thirds, 68%, identified parents, 64% schools, and 59% internet cafes.”

• “Only about one-third of internet users (30%) said they considered online content reliable.”

• “Three-quarters of respondents deemed reliable most or all the information on government websites, compared with 46% for pages from established media, 28% for results from search engines, 11% for content on bulletin boards and in advertisements, 4% for information from individuals’ web pages, and 3% for postings in chat rooms.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.