En kineser i Tyskland: Hjernevaskede tyskere og det dæmoniserede Kina

Skriv en kommentar
Hverdag / Medier / Nationalisme

125px-Flag_of_Germany.svg.pngESWN har oversat en post fra en kineser, der arbejder i en virksomhed i Tyskland, og som efter sigende har boet der i to år. Kineseren fortæller om diskussionerne med sine kolleger på kontoret. Det er interessant læsning. Det viser hvordan denne kineser, der bor i Vesten og har adgang til al den information, man måtte ønske sig, ser på krisen i Tibet.

Kineseren beskriver også en diskussion om censur på internettet. Kineseren mener ikke, at Tyskland på nogen måde er bedre end Kina:

Then I said, “We live in Germany but we actually don’t have any freedom of speech. Recently, Germany has blocked many of our discussion forums. We cannot communicate directly with the Chinese people over the Internet.”

Et argument man ofte hører blandt kinesere er, at den vestlige presse altid er negative over for Kina. Hvorfor skriver i ikke nogle positive ting om Kina og viser nogle smukke billeder, har jeg hørt flere gange.

Men der er altså forskel på at være negativ og på at være kritisk. Ofte tror kineserne, i hvert fald dem som jeg og mine kolleger og venner har talt med om det her, at den vestlige presse kun er kritisk over for den kinesiske regering og ikke over for mediets egen regering.

Derefter kan man så også diskutere, hvor meningsfyldt det overhovedet er at tale om en samlet, vestlig presse, og dermed hælde Randers Amtsavis, Helsinkin Sanomat og New York Times i den samme kategori.

Et andet argument jeg ofte hører fra kinesere er, at hele verden har rottet sig sammen mod Kina. Noget i stil med det her:

I said: “China is developing rapidly now and the western nations are scared and uneasy. Therefore, everybody is against China. I have been in Germany for two years, and I have not read a single piece of good news about China. China is always wrong in everything that it does. Do you feel that such a grand country can do nothing right?”

Som jeg har skrevet om utallige gange tidligere her på kinablog, er det ikke altid, at den vestlige presse rammer plet i dækningen af Kina. Nogle gange tenderer det en lidt sorth/hvid dækning. Som for eksempel da kineseren så et billede fra det kinesiske nytår i en tysk avis:

Underneath a photo of fireworks going off, the caption was: “Fireworks. Not allowed everywhere in China.”

According to our logic, it was for our safety. According to their logic, it was because there are no human rights in China …

Ligesom man tit i den danske presse hører om Forbuds-Sverige, på samme måde hører man også tit om Forbuds-Kina. Men det er heller ikke lovligt at fyre raketter af til nytåret i for eksempel Paris. Og hvordan er det nu lige de danske regler for fyrværkeri er? Hvordan ville de danske myndigheder reagere, hvis man en onsdag formiddag stillede sig op på Rådhuspladsen i København for at fyre et par hundrede raketter af?

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.