Færdsel og mundhygiejne: Trafik og dårlig ånde i Beijing

Skriv en kommentar
Humor / Hverdag

u=2557008170,4036394882&fm=0&gp=-46.jpgJeg har ikke nogen bil. Og det er jeg glad for. For kineserne er dårlige til at børste tænder.

Politiet her i Beijing har startet en kampagne mod spritbilister. Det begyndte for alvor i november sidste år, hvor de delte en million klistermærker, plakater og brochurer ud til hoteller og restauranter i byen.

Kampagnen blev fulgt op af en stor spirituskontrol i januar, hvor 5.000 betjente var på gaden i Beijing. Og i dagene omkring det kinesiske nytår den 7. februar lavede trafikpolitiet razziaer hver dag. Nytåret eller forårsfestivalen, som det også hedder, er kinesernes svar på den danske jul, også når det kommer til at gøre maven glad med alkohol og mad, så politiet har god grund til at holde øje med spritbilister.

Samtidig har politiet offentliggjort en liste med navnene på 40 transportvirksomheder, blandt andre taxa-firmaer, ud på internettet.

Alt i alt har politiet i de tre første måneder af 2008 skrev 13.713 rapporter om spirituskørsel, og at de anholdte 1.147 bilister.

Det lader altså til, at kampagnen har virket. I hvert fald er der ifølge en ny statistik fra trafikpolitiet ti procent færre dødsulykker end i samme periode sidste år. Og her i år var der heller ikke nogen, som døde i spiritusulykker under nytåret, hvilket er værd at lægge mærke til.

Politiet fortsætter da også deres spiritus-razzier. Den 30. marts begyndte de en kampagne på 100 dage, hvor de rundt om i byen vil holde spirituskontroller omkring middag og midnat.

Jeg har set det et par gange. Det foregår på den måde, at politiet stiller sig op ved et lyskryds. Når det bliver rødt lys, går en betjent ned gennem rækken af biler. Han har et alkometer med i hånden, som han stikker ind gennem sideruden og ind i hovedet på bilisten. Blæs. Videre til næste bil. Blæs. Videre til næste bil. Blæs. Og så videre ned gennem rækken af biler.

Uden at skifte det lille mundstykke.

Hvilket er ret ulækkert.

Kineserne er nemlig ikke for gode til at skubbe en tandbørste rundt i munden. Alene i den her uge har jeg tre gange været i nærkontakt med dårlig mundhygiejne. Den ene gang var i en butik, hvor ekspedienten lugtede tungt af blødende gummer og gamle madrester. Den anden gang var en taxichauffør, som jeg havde fornøjelsen af at sidde ved siden af i 43 minutter. Den tredje gang var i den altid overfyldte undergrundsbane, hvor jeg stod klemt op ad en kvinde. Hun var træt. Desværre. For hun gabte konstant.

Se for eksempel på denne undersøgelse fra World Health Organization (WHO). Her er udpluk fra undersøgelsen:

  • 46 procent af bybefolkningen i Kina mellem mellem 35 og 44 år nøjes med at børste deres tænder en enkelt gang om dagen.
  • 54 procent af befolkningen i Beijing børster tænder mere end en gang om dagen
  • 29 procent af befolkningen i Shandong børster tænder mere end en gang om dagen
  • 32 procent af bybefolkningen i Kina mellem 35 og 44 år har aldrig været ved tandlæge
  • 11 procent stopper med at børste tænder hvis gummerne bløder
  • 16 procent ved ikke, hvad de skal gøre hvis gummerne bløder
  • Kun fire procent bruger tandtråd.
  • Fem procent af dem bruger i øvrigt den samme tandbørste i mere end et år.
  • To procent kender ikke til nogen fordele ved tandbørstning

Og det var i byerne og i den mere veludviklede del af Kina. Tallene ser endnu værre ud på landet.

Nej, jeg har ikke idol-plakater med Maude Varnæs hængende i min lejlighed. Men kald mig endelig for en snerpet, karies-angst, »Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder«-nynnende mundhygiejnefascist. Fint med mig.

Men jeg skal den ondelynemig ikke sidde i en bil og få stukket sådan et gennemsuttet apparat ind i munden. Aldrig. Jeg vil nægte. Pure. Hvilket nok ikke er en smart strategi at have over for det kinesiske politi.

Derfor er jeg glad for, at jeg ikke har nogen bil.

:: Du kan læse papirudgaven af artiklen i Berlingske fra i lørdags

:: Lær færdselsreglerne på kinesisk (de findes åbenbart) – teoribog på kinesisk

:: Wikipedia om kinesiske trafikregler

:: Download undersøgelsen fra WHO (åbner i .pdf)

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.