Visum til Kina: Stor forvirring om nye regler

kommentarer
OL 2008 Beijing / Politik

images.jpeg Visumregler er kedelige. Sådan er det. Gab. Men – det er faktisk ret spændende, det der sker med de kinesiske visumregler lige nu.

Partistaten er blevet så angste for, at en eller anden udenlandsk splittist skulle vinke med et tibetansk flag under OL. Eller lave en protest over menneskerettighederne. Eller whatever. Og det vil på alle måder være dårlig PR.

Forestil dig for eksempel en situation, hvor politiet bliver nødt til at anholde en gruppe udlændinge under OL. Dårlig omtale.

Derfor har de strammet gevaldigt op på visumreglerne. Hvis man vil sige det på en måde, så er de blevet meget omhyggelige med, hvem der har lov til at blive i landet under OL. Koste hvad det vil. Prøv at se her:

»Det kinesiske folk vil give de udenlandske venner en varm, entusiastisk og åbenhjertig velkomst,« sagde det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Jiang Yu, på en pressekonference i sidste uge.

Jo, måske. I hvert fald de udenlandske venner, der får lov til at slippe ind i Kina, og som ikke mere eller mindre høfligt er blevet bedt om forlade Kina. Nu. Afsted. De nye og uventede stramninger er langt hen ad vejen det samme som at smide folk ud.

I weekenden skrev jeg om de kinesiske visa-regler i Berlingske. Om at det går ud over virksomheder og forretningslivet og i det hele taget alle udlændinge i Kina. For i de her dage skal man ikke tale med ret mange udlændinge, før man finder den første, som er på vej ud af Kina.

Hvad går de ny regler så ud på? Det er svært at sige, som blandt andre South China Morning Post (ingen link fordi de kræver betalings-abb) skriver, ved de professionelle ikke engang hvad der foregår:

The Hong Kong Association of Travel Agents was last night unable to explain why the ministry’s advice conflicted with a letter it issued to travel agents last week stating that only nationals from 33 countries could no longer apply for a mainland visa within Hong Kong, unless they were identity-card holders.

Problemet er, at der officielt ikke er ændret på noget. Sagen er, at ufatteligt mange virksomheder og personer er kommet i klemme. Beviserne er overvældende. Der er ingen tvivil. Men partistaten siger, at der ikke er ændret på noget som helst. Nej, nej, alt er godt. Vi har ikke ændret noget.

Det er et smukt eksempel på vaskeægte kinesisk bureaukrati. Hvis vi nu bliver ved med at benægte det åbenlyse, så bliver de nok til sidst overbevist om, at der ingen problemer er. Øh, nej.

European Chamber of Commerce er for eksempel kommet med denne pressemeddelse:

The European Union Chamber of Commerce in China is concerned about recent and unexpected difficulties encountered in obtaining and renewing business travel visas (“F visas”) to China. In the last few days, the European Chamber has received complaints from many of its members regarding these matters and has expressed its concerns to China’s Ministry of Foreign Affairs.

European companies in mainland China, Hong Kong and abroad have in recent days encountered such difficulties as:
• refusal of multiple-entry F visas,
• suspension of express visa services for F visa applications, and
• shortening of the length of issued single- and double-entry F visas.

The European Chamber is also particularly concerned about cases where Asia-based Europeans seeking to renew their China business visas, have been required to return to their home countries to apply.

South China Morning Post har talt med en forretningsmand fra Hong Kong, der er i en ret typisk og kedelig situation:

My situation is typical of many long-term Hong Kong residents. I own a Hong Kong-based garment trading company with a 26-year track record of exporting garments from the mainland – 100 per cent of our production is China-based. We own and operate 26 stores on the mainland and run a trading company in Shanghai. With the current visa restrictions and the sudden nature of their announcement, we are unable to operate our business efficiently. No warning was given and no reason has been given for these restrictions. My customers, who travel from Europe and the US, are now required to apply days in advance for a single-entry visa and must produce evidence of valid onward tickets to have any chance of obtaining a visa. Last week a customer had to return to Europe, after planning a three-day trip to Hong Kong and the mainland, due to these restrictions, without having been able to visit his business on the mainland.

My multiple visa has expired. This prevents me from making my usual regular trips across the border to look after my business interests.

Shanghaiist har fulgt visa-reglerne ret grundigt, og der er en god opsummering her.

Du kan læse mere om visumreglerne på den danske ambassade’s hjemmeside. De har links til de relevante kinesiske myndigheder.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

7 Kommentarer

 1. Lige en kort kommentar for at rose dig for dit gode arbejde. Endnu har jeg ikke haft den store lydt til at kommentere, for synes du kommer omkring det hele. Så tag det som et positivt tegn 😉

 2. Pingback: Sikke en overraskelse: Kina indrømmer strammere visa-regler | KINABLOG.dk

 3. Lasse Lyck siger

  Hej

  Jeg ved ikke om du har viden til at kunne svare på mit spørgsmål, men here it goes.
  Vi er to unge der er på vej til Beijing lige før OL. Vi har ikke bestilt hotel for hele perioden, da vi backpacker den ned igennem Kina. Med de nye regler i mente, kan vi så overhovedet få visum?

  Mvh. Lasse Lyck

 4. kinablog siger

  Kære Lasse

  Det tør jeg simpelthen ikke svare på. Der er stadig stor forvirring om reglerne, og der på ingen måde nogen klar linje. Måske går det. Måske ikke. Men umiddelbart vil jeg tro, at det bliver svært.

  Søg om visum, og se hvad der sker. Det er desværre det eneste, jeg kan råde jer til.

  Held og lykke. Og god tur.

  Bedste hilsener, Kim

 5. Malene Brandt siger

  Hej Kim

  Vi planlægger en rundrejse i Kina og står med de samme problemer vedr. visa og booking af hoteller.

  Vores plan er, at vi booker hoteller i de provinser, som vi gerne vil besøge, og skriver provinserne ind i vores visa ansøgning. Vi håber så, at de kun skriver provinserne ind i vores pas (dvs. ingen hoteller), hvilket i givet falde vil give os frihed til at vælge hotel og by, når vi kommer frem til den enkelte provins.

  Du skulle vel ikke vide, hvad de normalt skriver ind i passet?

  Ved du evt. hvad der sker, hvis de kinesiske myndigheder opdager, at vi er i en provins, som vi ikke har visa til, eller overnatter på et hotel, som vi ikke har angivet i visa ansøgningen?

  Venligst
  Malene & Morten

 6. kinablog siger

  Kære Malene og Morten

  Det kinesiske visa er et klistermærke, hvor der står hvilken type visa i rejser på, jeres navne, gyldighed og lignende. Der kommer ikke til at stå noget om, hvor i skal bo eller rejse i Kina.

  Jeres visa bliver ikke udstedt til indrejse i de enkelte provinser men til indrejse i Kina, så hvis i først er kommet ind, så sker der ikke noget ved, at i spontant vælger at tage til Shanxi i stedet for Hebei. (Andet end at i vil fortryde det, for Shanxi er en af de kedeligste, mest afgnavede, sammenfaldne og forurenede provinser i Kina).

  Jeg tror ikke, at i vil få problemer, når først i er kommet ind. Jeg vil heller ikke være bange for at skifte hoteller, når i er her. Slet ikke. Det svære er at komme ind.

  Men jeg kan ikke rigtig bedømme, om det er en god ide blot at skrive et bynavn, for eksempel Shanghai, i stedet for at skrive hele jeres rejseplan ned. Jeg tror, at jeg ville skrive to, tre bynavne.

  Dog – undgå at skrive Beijing. I hvert fald hvis i er på vej herover inden eller under OL.

  Når det så er sagt… To ting. For det første. Jeg ville ringe til et par rejsebureauer, der specialiserer sig i rejser til Kina, og høre nærmere om deres erfaringer, som det ser ud lige nu. Både danske og udenlandske bureauer.

  For det andet. Alt hvad jeg skriver her skal tages med forbehold. Lige nu er myndighederne hysteriske og utilregnelige, og der er ikke klare retningslinjer.

  Derfor må i også meget gerne vende tilbage, så andre kan læse om jeres erfaringer. Det gælder selvfølgelig også andre, der har prøvet at søge om visum. Skriv endelig.

  Håber det lykkes for jer. Og god tur.

  Bedste hilsener, Kim, Kinablog

 7. Malene Brandt siger

  Tak for svaret. Vi forsøger nu, om vi kan få det eftertragtede visa på baggrund af 3 hotelreservationer 🙂

  Vi har haft lidt kontakt til et hotel i Xiahe, hvor vi gerne ville besøge det Tibetanske kloster, men de melder nu tilbage, at alle udlændinge er blevet forbudt indrejse. Jeg vil ikke sige, at det undrer os med stort U, men det lover ikke godt…!

  Venligst
  Malene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.