Forsmag på OL: Hong Kong deporterer aktivister

Skriv en kommentar
Medier / OL 2008 Beijing / Politik

250px-Hong_Kong_Skyline_-_Dec_2007.jpg Det her kan være en forsmag på, hvad der venter aktivister under OL i Beijing.

Myndighederne i Hong Kong har deporteret mindst syv aktivister, her inden den olympiske fakkel i dag ankom til Hong Kong.

I tirsdags blev tre pro-tibetanske aktivister nægtet indrejse til Hong Kong i byens lufthavn. Aktivisterne var fra Free Tibet Campaign og Students for a Free Tibet.

Samme dag blev generalsekretæren for Independent Chinese PEN Center, Zhang Yu, tilbageholdt og forhørt i lufthavnen i syv timer, før han blev sat på et fly tilbage til Paris. Zhang skulle have deltaget i en fire-dages konference i Hong Kong.

Og i lørdags blev den danske kunstner og aktivist Jens Galschiøt og hans tre sønner tilbageholdt i lufthavnen, hvor de blev forhørt og sendt tilbage til Danmark.

I et interview med AP, siger Zhang Yu:

“Jeg troede virkelig, at myndighederne i Hong Kong var anderledes end i Beijing.”

Det troede de fleste. Den tidligere britiske kronkoloni skulle stadig nyde godt af vestlige idealer som ytringsfrihed og borgerrettigheder. Men siden Hong Kong blev overdraget til Kina, har der ofte været gnidninger i forholdet.

Sagen er blevet det helt store emne i Hong Kong. Den danske generalkonsul, repræsentanter for EU og franske diplomater har haft et møde med Ministeren for Sikkerhed, Ambrose Lee, hvor de diskuterede Galschiøts sag, som der ses alvorligt på i diplomatiske kredse.

Ma Ngok, der er politisk analytiker på Chinese University of Hong Kong, har tidligere sagt, at regeringen i Hong Kong vil have svært ved at retfærdiggøre udvisningen af Galschøt.

Om myndighederne i Hong Kong er kommet på bedre tanker, vil vise sig på fredag. Her begynder faklen på sin tur rundt i Hong Kong, og her ankommer Mia Farrow også til byen. Måske. Ifølge en anonym embedsmand vil hun eventuelt blive nægtet indrejse.

Her er nogle udpluk fra de hundreder af artikler om sagen: Reuters, CNN, AP, AFP, og AFP igen.

:: Billedet er fra Wikipedia

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.