Diplomati i Asien: Kan Kina presse Myanmar?

Skriv en kommentar
Politik / Sikkerhedspolitik

180px-Myanmar_Disaster_Topography.pngDet er tre uger siden cyklonen Nargis ramte Myanmar, og militærjuntaen nægter stadig at tage imod den udenlandske nødhjælp.

Men hvad har Kina og de asiatiske nabolande gjort for at presse generalerne til åbne op og tage imod hjælpen? Ikke meget, lyder den internationale kritik, der på det seneste er blevet hårdere og hårdere. Det skriver jeg om i dag i Berlingske Tidende.

Se på Kina. Det er Myanmars tætteste allierede. Kina har solgt krigsskibe, jetfly, kampvogne, artilleri, ammunition og andet militært isenkram til Myanmar. Hvis du vil se en mere præcis liste, har SIPRI en god database.

Kina gav også Myanmar rentefrie lån under den asiatiske finanskrise i 1997-1998. Kinesiske varer strømmer ind i landet, og det sker gennem havne, jernbaner, veje og lufthavne som er betalt af kineserne. De er kort sagt gode venner.

»Men det er svært at presse Myanmar til noget. Selv for et land som Kina, for generalerne vil gøre hvad som helst for at blive ved magten,« siger Ian Storey, der er fellow på Institute of Southeast Asian Studies i Singapore.

Kina har store interesser i Myanmar, men samtidig ved de også, at de har begrænset indflydelse, og at de ikke kan skubbe generalerne for langt, siger Ian Storey.

»Generalerne er xenofobiske, og de har ikke specielt varme følelser over for Kina. I 1956 var de to lande i krig, og det har man ikke glemt,« siger Ian Storey. Det er David I. Steinberg, der er professor på Georgetown University i Washington, enig i. Han er forfatter til utallige artikler og bøger om Myanmar. Senest Turmoil in Burma fra 2006.

»De føler sig skrøbelige og er bange for omverdenen. De føler, at de er under angreb, både hvad angår deres kultur og regimet, og de vil beskytte sig selv,« siger David I. Steinberg.

Men hvad så med ASEAN-landene? Jo, de har ikke været meget bedre, som du selv kan læse videre i artiklen.

International Herald Tribune har en god artikel om Burma i dagens avis, hvor de også har interviewet David I. Steinberg. New York Times har en blogpost og diskussion med Dr. Steinberg om Kinas rolle.

Wall Street Journal har en artikel om presset på Kina, hvor Ian Storey bliver interviewet, og den giver et meget dækkende billede af kritikken af Kina. Ian Storey har skrevet en meget god artikel om “Burmas relations with China: Neither Puppet nor Pawn” i China Brief fra Jamestown Foundation, hvor han også har skrevet om Kinas charmeoffensiv over for ASEAN.

:: Billede fra Wikipedia

:: Hvis du er træt af Xinhua, og synes parti-propagandaen er blevet for slap, så kan jeg anbefale New Light of Myanmar, der er militærjuntaens parti-organ. Læg i øvrigt mærke til, at der på forsiden af hjemmesiden står “NEW. Thursday November 7, 2002. NEW”. Designet ligner i hvert fald heller ikke noget, der har ændret sig siden

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.