Jordskælvet i Sichuan: Kritiker får ti dages fængsel

kommentar 1
Journalistik / Medier / Politik

20080528131139b8903_200x133.shkl.jpgDe kinesiske medier har haft nogenlunde frie hænder til at dække jordskælvet i Sichuan.

For blot få år siden, kunne medierne og journalisterne ikke engang skrive, hvor mange ofre der var ved en naturkastrofe. Det var en statshemmelighed.

Som det har været fremme flere steder, så prøvede centralregeringen da også i starten at kontrollere dækningen af jordskælvet. Se for eksempel her fra engelske Channel 4 fra 20. maj:

Last Monday, the Central Publicity Department issued a directive to all Chinese media that they should only carry reports on the earthquake from Xinhua, the official news agency.

Chinese media are government controlled, and receive such orders all the time. But, for the first time, editors simply ignored the instruction, sending hundreds of reporters to the scene.

The Chinese journalists were determined to get here, saying that if their stories were spiked they’d work as volunteers helping earthquake victims instead.

Og som der videre står:

Very soon, the government realised that they could not control information as they had done previously, so decide to embrace the new freedom.

Ja, så nogenlunde. Det er rigtigt. Men det betyder ikke, at der med et er ytringsfrihed i Kina.

Guo Quan blev den 17. maj fængslet i ti dage på grund af hans kommentarer om jordskælvet, og om hvordan myndighederne havde klaret arbejdet.

Den 40-årige Guo Quan har tidligere undervist i litteratur på Nanjing Universitet, og han er grundlægger af China Democracy Party.

Her er pressemeddelsen fra det amerikanske PEN. Se også Global Voices Advocay’s artikel om fængslingen.

Han er dog blevet løsladt igen. Det skete i onsdags, som South China Morning Post skriver i dagens avis (de kræver abonnement, så ingen link).

Indtil videre har jeg dog “kun” hørt om Guo Quan, der er blevet fængslet efter at have kritiseret myndighedernes arbejde under jordskælvet.

Om det så kun var derfor, at han blev fængslet, synes jeg er svært at sige. Han er som sagt stifter af demokratipartiet og han har også skrevet i Epoch Times, der har tilknytning til F@lun G (vil ikke have min blog censureret i Kina, derfor skriver jeg det på den måde).

Derfor kunne jeg godt mistænke myndighederne for at bruge hans artikler som en undskyldning for at markere sig og sige, vi holder øje med dig.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: KINABLOG.dk » Ugens Fem Klik om Kina: Oba Mao, fængsel og frække ting i Indien og Kina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.