Husk pas og ID: På restaurant med politiet

kommentarer
OL 2008 Beijing / Politik

Img212039960_250x166.shkl.jpg Her i lørdags var en af mine venner på restaurant her i Beijing. Det var en italiensk restaurant, hvor de fleste af kunderne er udlændinge.

På et tidspunkt går lyset ud. Musikken stopper. Lidt efter bliver lyset tændt igen, og der står 25 politimænd i restauranten. De spreder sig ud til alle bordene, og forlanger at se udlændingenes pas og identitetspapirer. Politimændene checker papirerne og ved nogle af bordene står de og tager notater.

Endnu en gang – Kina ønsker hele verden velkommen til OL. En verden, en drøm. Og det er drømmen om en politistat.

Som jeg har skrevet utallige gange tidligere, så er Kina de seneste måneder sprunget ud som en hysterisk og knippelsvingende politistat.

Der bliver konstant strammet op på sikkerheden over for udlændingene, og det bliver stadig sværere at få visa.

Jeg har selv skrevet om i Berlingske, hvordan sikkerheden og de strammere visa-regler kommer til at gå ud over turismen under OL. I dagens New York Times kan man læse nogle friske tal, der endnu en gang bekræfter det. I artiklen nævner de Kerry Center Hotel, der har gået fra en belægningsprocent på tæt på 100, men som nu er raslet ned på 63.

Hvorfor gør de det? Fordi de er bange for udlændinge, der laver demonstrationer under legene.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Så er man endelig lige blevet færdig med den trætykke ‘Mao – Et Liv’, og tænker: “Nå, nu går det i det mindste bedre”, men nej. Jeg synes igen og igen jeg læser og hører eksempler på at Kina i ren paranoia lukker endnu mere af for vesten og moderne tankegang end de har gjort hidtil.

    I starten snakkede mange blogger om at der var åbnet lidt op for TGFW, men på det seneste er alt i den modsatte grøft.

    Jeg er selv af den overbevisning, at regeringen ikke skal lynforcere en udvikling (med det Store Spring som eksempel på idiotiske forsøg på at udvikle sig i baghovedet), men jeg mener dog at de skal gøre noget så der sker en langsom opblødning og naturlig udvikling mod et moderne samfund.

    Men ak, de vil bare ikke lære, eller også er politikerne bange for at miste deres magt. Hvor er det sørgeligt at så mange milliarder mennesker skal gå i uvidenhed og leve under diktatorisk undertrykkelse, fordi de typer vil beholde magten, koste hvad det koste vil.

    Og hvad er det egentligt de har at miste? De skal nok få penge for det de laver alligevel, men tænk sig hvis nogen stod frem og kritiserede dem. Frygten for attabe ansigt vinder endnu en gang over sund fornuft i Kina. Nogen gange skal man bare tage et skridt tilbage for at tage 2 frem, men i Kina er der næsten omvendt. 🙁

  2. For et par måneder siden havde jeg store forhåbninger frem til det kommende OL, men de seneste måneders stramning har gjort det mere og mere svært at forblive optimistisk, og lige nu frygter jeg alvorligt for succesen og Kinas omdømme – som allerede har lidt mange knæk i løbet af året. Jeg er alvorligt bange for, at Kina slet ikke er parat til afholdelse af en så stor international begivenhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.