Et harmonisk OL: Kritikere i fængsel og husarrest

Skriv en kommentar
Billeder / Humor / Internettet / Journalistik / Kultur / Medier / OL 2008 Beijing / Politik
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=BukWSNBBKdM]

Kritikerne i Kina er ved at blive harmoniserede her op til OL. Jo tættere vi kommer på legene, jo værre går det for menneskerettighederne.

Tidligere på ugen blev mindst fire kritikere sat i husarrest, og i tirsdags blev en journalist idømt fire års fængsel.

Det er det seneste eksempel på, hvordan den kinesiske regering fortsætter med at slå ned på sine kritikere her 35 dage før OL begynder i Beijing. Sagerne kommer samtidig med, at Kina forsøger at vise velvilje i forhandlingerne om Tibet. I tirsdags kom repræsentanter for Dalai Lama til Beijing for at genoptage forhandlingerne med den kinesiske regering.

Men selvom Kina forsøger at vise sig fra sin gode side fik journalisten Sun Lin (孙林) alligevel fire års fængsel ved retten i Nanjing. Han var anklaget for at være medlem af en bande, der afpressede penge fra illegale taxichauffører, men blev kendt skyldig i ulovlig våbenbesiddelse og for at have forstyrret den offentlige ro og orden. Sun Lin har hele tiden nægtet sig skyldig.

20080630103909.jpg Sun Lin (på billedet) er journalist for det kinesisk-sprogede website Boxun.com, der har hjemme i North Carolina i USA. Han blev arresteret den 30. maj 2007 efter advarsler fra myndighederne, der bad ham stoppe med at skrive om politik og sociale sager.

Sun Lin skrev under pseudonymet Jie Mu (孑木), og han dækkede især kriminalitet, politivold og stridigheder om ejendomme og landarealer. Sidste år skrev han også om Boxun, som de olympiske arrangører ikke ville give tilladelse til at dække OL. Boxon.com er censureret i Kina

Sun Lin’s advokat, Mo Shaoping, siger til nyhedsbureauet AP, at retten i Nanjing ikke fortalte Sun Lin’s familie om domsafsigelsen. Det skal retten i følge loven gøre tre dage før en afsigelse. Det skete ikke, og Sun Lin’s familie blev nægtet adgang til retssalen.

Samtidig har politiet i Beijing forhindret en række aktivister i at mødes med to amerikanske kongresmedlemmer, skriver blandt andre New York Times, AFP og AP. De to amerikanere er i øjeblikket i Beijing, hvor de i søndags skulle have haft en middag med flere dissidenter og kritikere.

Det forhindrede politiet. Advokaten Li Baiguang blev holdt i husarrest i tre dage i en forstad til Beijing. En anden advokat, Jiang Tianyong, blev holdt tilbage i hans lejlighed indtil middagen var forbi. Teng Biao, der er forsker på China University of Political Science and Law, blev også sat i husarrest (se biografi over flere af dem her).

Li Fangping, advokaten der blandt andet har forsvaret menneskeretsforkæmperen Hu Jia, fortæller til New York Times, at tre politimænd holdt vagt uden for hans lejlighed, og at de truede ham med at forfølge ham, hvis han gik udenfor.

Fan Yafeng, der er jurist på Chinese Academy of Social Sciences, siger, at han også var inviteret til middagen. Men efter et telefonopkald fra politiet, valgte han ikke at tage afsted.

»Det er en helt normal situation. Vi oplever tit den slags begrænsninger i vores frihed«, siger Fan Yafeng.

Fan Yafeng er også bekymret for, at det vil blive værre efter OL, når medierne og omverdenen ikke længere vil være helt så interesserede i Kina.

Det seneste år er der blevet strammet op over for kritikere og social uro, for Kinas Kommunistparti og regeringen i Beijing vil bruge de olympiske lege til at vise befolkningen og omverdenen, at landet er et stabilt og harmonisk samfund.

Tidligere på ugen begyndte myndighederne en national kampagne, der skal forhindre social uro og demonstrationer op til legene. Det skriver blandt andre det officielle nyhedsbureau Xinhua. Beijing har beordret landets lokalregeringer til at »beskytte social harmoni og stabilitet og at sikre at Beijings olympiske lege vil forløbe sikkert og roligt.«

Kampagnen kommer efter sidste uges uroligheder i Guizhou provinsen (se blandt andet AP via International Herald Tribune, AFP og EastSouthWestNorth) hvor en 17-årig pige blev fundet død i en flod. De lokale myndigheder blev beskyldt for at forhindre opklaringen af sagen, fordi en søn af en lokal embedsmand efter sigende skulle være involveret i mordet på pigen.

Sagen udløste optøjer med mere end 30.000 demonstranter. Omkring 2.000 paramilitære tropper og politimænd forsøgte at kontrollere uroen, der resulterede i afbrændte regeringsbygninger og 300 arrestationer.

Det har selvfølgelig også fået censuren på internettet til at gå op i et højere gear. Men de kinesiske netbrugere har prøvet det før og er gode til at snige sig uden om censuren.

Blandt andet ved at bruge Twitter, som for eksempel den kinesiske blogger og borgerjournalist Zuola.

Eller som Wall Street Journal skriver:

So bloggers on forums such as Tianya.cn have taken to posting in formats that China’s Internet censors, often employees of commercial Internet service providers, have a hard time automatically detecting. One recent strategy involves online software that flips sentences to read right to left instead of left to right, and vertically instead of horizontally.

:: Videoen er fra sidste uges optøjer i Guizhou. Se flere her på Youtube

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.