Journalistik og OL: Ingen Kina eksperter uden licens

Skriv en kommentar
Journalistik / OL 2008 Beijing / Politik

150px-ZDF.png Et hold fra den tyske tv-station ZDF står og sender et direkte indslag fra Den Lange Mur ved Simatai. ZDF’s korrespondent Johannes Hano står og interviewer en amerikansk analytiker, da uniformerede og civilklædte betjente træder ind og afbryder indslaget.

De afbryder interviewet, fordi amerikaneren ikke er en “licensed Chinese expert”. Som der står på FCCC (Foreign Correspondents Club of China) hjemmeside om Detentions and Harassments:

During the Great Wall interview, guards jumped in front of their live camera and stopped the broadcast. The ZDF crew called the Foreign Ministry and International Press Center and was allowed to continue, said Hano, “but we had to always take into consideration that they would stop us again.”

Politiet har også intimideret kilder, så de ikke turde udtale sig:

Several sources interviewed throughout the week were harassed by police, he recalled, and some who previously had agreed to be interviewed ultimately refused. ZDF plans to file “a sharp protest” with the Chinese government, said Hano. “While the abort of our live [broadcast] was a massive interference it is only the tip of the iceberg of what we experienced during the whole week of our long-planned live broadcasts from China.”

Tidligere skulle udenlandske journalister have tilladelser, når de skulle interviewe kinesere eller rejse rundt i landet. Men her op til OL vedtog de kinesiske politikere en særlov, så korrespondenterne ikke skulle hente tilladelser til at tale med kilder og frit kunne rejse rundt i (det meste) af landet. Loven trådte i kraft den 1. januar 2007.

FCCC har fået rapporter om hele 180 tilfælde i 2007, hvor myndighederne har chikaneret, tilbageholdt eller på anden måde forhindret journalisternes arbejde.

Det er ikke blevet bedre op til OL. Siden januar i år har der været 259 tilfælde, hvor myndighederne har forsøgt at hindre journalisternes arbejde.

FCCC opdaterer denne side med “Detentions and harrasments

Lige nu er betjentene og resten af sikkerhedsapparatet grebet af paranoia og angst. Der er to politiske fløje her i Beijing. De mere moderne og reformvenlige på den ene side, og de hårdtslående tilhængere af et stramt sikkerhedsapparet på den anden side. Og det er sikkerhedsfolkene, der sidder på den politiske magt i øjeblikket. Deres eneste bekymring er, at der ikke skal være problemer under legene.

Hvordan kommer det så til at gå, når de 25.000-30.000 udenlandske journalister kommer til Beijing her i august?

Jo, prøv at se på, hvad det var for et indslag ZDF var ved at lave. Det var om Beijings skønne seværdigheder. Ikke noget med menneskerettigheder, forurening eller social uro eller et af de mange andre følsomme emner.

Jo tættere vi er kommet på legene, jo værre er det blevet. Derfor tror jeg ikke, at situationen vil ændre sig og de pludselig lægger kursen om. Der vil blive masser af tilfælde af chikanerier og tilbageholdelser. Og der vil være tilfælde, hvor de går ind og afbryder direkte transmissioner.

Det vil også betyde, at kinesiske kilder kommer i vanskeligheder efter legene, fordi de har talt med de udenlandske medier.

Særloven gælder i øvrigt kun indtil den 1. september, og så træder den gamle lov i kraft igen.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.