Nye sedler i Kina: Mao døde i 1989 og kinesere går amok i OL

Skriv en kommentar
Hverdag / Journalistik / Medier / OL 2008 Beijing

ny kinesisk ol seddel.jpg

Her er en sommernyhed om Kina. Med tre gode ingredienser. For det første har det noget med Mao at gøre. Han er jo altid god at hive op af skuffen. Dernæst er der OL med i historien. Og endelig er der et twist af det gode gamle “hvor er de dog sære i Kina”.

Historien er, at Kina fjerner Mao fra landets pengesedler. Som der står her på sporten.dk er formand Mao nu blevet “fjernet fra pengesedlerne i i Kina” fordi OL-feberen “har nået nye højder”.

Nogenlunde det samme kan man også læse i Børsen, i the Telegraph, i en meget panderynkende alvorlig analyse i Guardian og utallige andre steder.

Det passer bare ikke. Mao er fortsat på landets pengesedler. Den nuværende serie kom i 1999 og er den femte serie i Folkerepublikkens historie. Og den fortsætter.

Den kinesiske nationalbank har blot trykt en serie på seks millioner 10 yuan sedler for at fejre OL.

Og helt ærligt – so what?

På samme måde trykker Danmarks Nationalbank en gang i mellem særlige serier af mønter for at fejre en begivenhed. Som for eksempel H. C. Andersen-året, 1000-året for den første danske mønt eller Frederik’s og Mary’s bryllup.

Men når det samme sker i Kina, så er det pandeklaskende sært. Fordi der kommer en serie mønter med H. C. Andersen på, betyder det jo heller ikke Dronning Margrethe bliver slettet fra samtlige danske sedler og mønter.

Hvad er der så med de sedler?

Ifølge Xinhua er de fleste af sedlerne blevet sendt til de olympiske byer, for eksempel Beijing, Shanghai og Qingdao.

Sedlerne er samlerobjekter, hvor folk har stået i lange køer foran bankerne for at få på dem, så de for eksempel kan sælge dem på taobao.com til et sted mellem 800 og 2.000 yuan.

Og så en lille parantes:

I samme artikel fra sporten.dk står der i øvrigt at “14 år efter hans død blev den kinesiske møntfod, yuan, udsat for en omfattende renovering” og Mao kom på pengesedlerne. Well, nej, Mao kom først på sedlerne i 1999, og han døde altså ikke i 1985 men i 1976.

Vissevasse. Detaljer. Flueknepperi. Jovist. Men Anker Jørgensen blev altså heller ikke statsminister i 1989, og det skader vel ikke at stræbe efter lidt præcision.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.