OL i Beijing: Færre biler og mere forurening

Skriv en kommentar
Miljø / OL 2008 Beijing / Politik

Forurening over Beijing tre.JPG Fabrikkerne er lukkede. Halvdelen af bilerne er væk. Og forureningen stiger. De nye målinger fra i går torsdag er ikke gode.

De viser, at API (Air Pollution Index) nu er oppe på mellem 95-115. Inden OL skulle de have været et godt stykke under 50.

Det vil sige, at forureningen er blevet værre efter søndagens store plan blev sat i gang. Hvorfor nu det? Jo, det er simpelt: Vejret.

Det er selvfølgelig en meget uvidenskabelig måling, men vejret i Beijing i dag fredag ligner det på billedet, som jeg tog tidligere på ugen.

Forleden interviewede jeg blandt andre Joshua Fu. Han sagde, at den helt store joker er netop vejret. Om sommeren kommer vinden især fra de naboprovinser, der har en stor og beskidt industri.

Derfor bliver forureningen transporteret hundreder af kilometer ind over Bejing. Bjergene omkring byen er med til at gøre det værre, for de kan indkapsle forureningen, der også nærmest kan blive parkeret i bjergene før vinden sender dem videre over byen. Og derfor hjælper det ikke, at halvdelen af bilerne er fjernet fra vejene. Forureningen kommer alligevel.

Det er rigtigt, at der er lukket nogle få hundrede fabrikker. Men det er kun de største af dem, der ligger tættest på Beijing.

Se for eksempel på Shanxi (山西) provinsen, der er fire gange større end Danmark. Hele provinsen er en ikke andet end en rusten og beskidt fabrik. Forureningen er massiv. Blandt andet fordi det er nationens største producent af kul. Og det er her og de andre naboprovinser, at vinden kommer fra.

Derfor er der kun en ting at gøre. Håbe på at vejret bliver godt. Og det synes jeg er en anelse mærkeligt, at BOCOG lader det være op til vejret, om OL bliver en succes eller ej. For de har vidst det her i årevis. De har også kæmpet mod det i årevis og brugt milliarder af kroner på miljøet. Og det er ikke nogen nem og hurtig kamp. Mange gange er der også stor forskel på, hvad centralregeringen vil i Beijing, og hvad man vil ude i provinserne og kommunerne. “Kejseren er langt væk og bjergene er høje”, som det gamle ordsprog hedder.

Men jeg synes, at det har været en halvhjertet indsats. Man er gået efter den hurtige løsning. Og hvad med efter OL? Jo, der er forureningen blevet bedre her i byen, men den vil stadig være en af verdens mest forurenede storbyer, fordi man ikke er gået efter de langsigtede løsninger.

Som jeg skrev i går: Bliver luften ren til OL begynder? Hmmm…

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.