OL i Beijing: Kina tillader demonstrationer

kommentarer
OL 2008 Beijing / Politik

kinesiske protester mod frankrig.jpg Glem det. Ingen protester under OL, som jeg skriver om i dagens Berlingske Tidende. Det var den officielle linje. Men nu har BOCOG skiftet mening og vil alligevel tillade protester og demonstrationer under legene.

Måske.

Jeg tror, at de har sagt ja på den kinesiske måde. Der betyder: Hvad tror du selv.

En talsmand fra udenrigsministeriet har nu bekræftet, at demonstranterne skal overholde de kinesiske love.

Her står der, at alle kinesere har ret til at demonstrere. Det er den lov, der hedder Folkerepublikken Kinas Lov om Forsamlinger, Processioner og Demonstrationer (中华人民共和国集会游行示威法).

Det foregår på den måde, at man skal have en tilladelse hos politiet (公安局). Den skal man søge om fem dage før demonstrationen. Det gør man ved personligt at møde op på politistationen. Her skal man blandt andet fortælle hvad der skal demonstreres for/imod, hvad der vil stå på eventuelle bannere og skilte, hvilke slogans demonstranterne vil råbe, hvor mange megafoner de vil bruge, hvor demonstrationen skal holdes, hvor ruten er og hvor mange deltagere der vil være.

Politiet kan forsinke demonstrationen i op til fem dage. Eller de kan helt aflyse den op til to dage før. Og hvem er det så, der kan ansøge? I følge loven er det kun kinesere med bopæl i Beijing. Det vil sige, at andre kinesere altså ikke må demonstrere her. Og det er stadig uklart, om udlændinge kan og skal søge om tilladelse til at demonstrere under OL.

Hvis nu det usandsynlige sker, og man rent faktisk får godkendt sin ansøgning, så er problemerne ikke forbi. Politiet kan tilbageholde demonstranter i 15 dage, hvis de ikke har fulgt ansøgningen til punkt og prikke. Så den mindste ændring i tidspunktet, en ændret tekst på et banner eller i et slogan kan få dig anholdt.

Det er kort sagt en måde at sige “nej” på.

»Loven bliver brugt meget sjældent. Uanset om demonstrationen er rimelig eller ej,« siger Jiang Tianyong, der er en af Kinas mest fremtrædende menneskerets-advoketer. Se for eksempel her og her.

»Jeg tror, at myndighederne vil tillade nogle enkelte demonstrationer. Det bliver de næsten nødt til,« siger Jiang Tianyong. Han siger også, at det er et godt træk, som han hilser velkommen.

»Kina understreger altid, at den internationale status bliver højere og højere, så regeringen burde have en mere tolerant holdning til emner som demonstrationer. Det er en god ting for civilsamfundet, for regeringen og for det internationale samfund,« siger Jiang Tianyong.

Kinas Ungdoms Avis (中国青年报) mener, at oprettelsen af zonerne er et bevis på udviklingen af det kinesiske retssystem, og at det viser Kinas integration i verdenssamfundet. Det vil også hjælpe til at træne de kinesiske borgere i hvordan man demokratisk udtrykker sine holdninger.

I denne artikel fra 中国网 bliver demonstrationer sammenlignet med en flod. Nogle gange er det bedre at udløse den end at prøve at kontrollere den.

Men jeg tror at det er de færreste kinesiske statsborgere, der har lyst til at demonstrere under OL. Jeg vil vædde med, at de skal vise deres ID for at komme ind i parken. Og parken vil være fyldt med politi, der både filmer og tager billeder af demonstranterne.

Samtidig har politiet de seneste måneder bortført, tæsket, truet og fængslet så mange kritikere, at de færreste tør at sige noget som helst i dag.

Så hvad vil der ske, når OL er forbi og de udenlandske journalister har forladt byen? Vil politiet sætte sig ned og kigge billederne igennem? Jeg har ikke set noget, som tyder på at de ikke vil gøre det.

:: Billedet er fra forårets protester mod Frankrig og Carrefour. Der var spontane og hvor ingen havde tilladelser

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Pingback: OL i Beijing: Der er ingen protester her | KINABLOG.dk

  2. Pingback: OL i Beijing: Politiet frigiver tal om protester | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.