OL i Beijing: Pressefrihed til at dække glade nyheder

kommentarer
Journalistik / Medier / OL 2008 Beijing

910E2F743F122E1D91665D04C0D81696_400x266.shkl.jpg

Fredag stod kineserne i kø for at få fat i de sidste billetter til OL.

Det kom – forudsigeligt nok – til tumult blandt de tusinder af ventende. Rent instinktivt vil politiet selvfølgelig dække over det. Ingen negative nyheder. Derfor går de hen til gruppen af kinesiske og udenlandske journalister, for at få dem til at forsvinde. De sparker stolene væk under dem, vælter kameraer, slår og tilbageholder en fotograf fra Hong Kong i cirka seks timer. Her er et indslag fra Hong Kong og en artikel fra AP.

Centralregeringen vedtog den 1. januar 2007 en lov, der sikrer at udenlandske journalister har total frihed til at rapportere under OL. Uden rigtigt at fortælle de menige politibetjente og sikkerhedsbureauer om det. Så de gør selvfølgelig bare som de plejer. Hellere sparke en gang for meget end for lidt.

Samtidig har centralregeringen også selv ignoreret loven, når det passede dem. For eksempel under krisen i Tibet og efter jordskælvet i Sichuan.

Så det er selvfølgelig bare noget regeringen siger for at gøre udlandet og IOC glade. Der sker jo alligevel ikke noget ved det. Jeg kan ikke mindes, at der har været nogen som helst former for konsekvenser de mere end 260 gange hvor nogen har rapporteret om chikanerier.

:: Billedet er fra 163.com

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. Ja det begynder mere og mere at lyde som en fejl at Kina fik OL. jeg har ellers altid ment at det var positivt, fordi det kunne hjælpe med at åbne Kina op, give bedre menneskerettigheder og give ytringsfrihed.

    Desværre er min oprindelige forudsigelser ved at blive gjort til skamme. Det ender med at jeg må give Benny ret (http://kinafocus.dk/), når han siger at de aldrig skulle have haft OL, og at det ikke ændrede noget.

    Jeg tvivler også stærkt på at der sker noget efter OL, for det går nk som så mange andre peoblemer når de bliver lidt gamle og ude af nyhedsmedierne: De bliver glemt.

  2. Pingback: Bring on the Night » Blog Archive » Dismayed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.