OL i Beijing: Kina censurer internettet under OL

kommentar 1
Internettet / Journalistik / OL 2008 Beijing / Politik

Img212039960_250x166.shkl.jpg Kina vil alligevel censurere internettet under OL. I går bekræftede en talsmand for legene i Beijing, at man ikke har tænkt sig at overholde løftet om at give de udenlandske journalister fri adgang til et ucensureret internet.

»Under legene vil vi give tilstrækkelig adgang til internettet for journalisterne,« sagde talsmanden Sun Weide.

Da Kina vandt konkurrencen om at holde OL i 2008, lovede myndighederne, at der ville være »komplet frihed til at rapportere« fra legene. Så sent som i april lovede myndighederne den Internationale Olympiske Komite (IOC), at de udenlandske journalister, der har kontorer i den olympiske medieby, ville have et frit internet.

Internettet i Kina er censureret, så man ikke kan gå ind på hjemmesider som for eksempel Amnesty International, BBC’s kinesiske nyhedsside, Epochtimes og Pingguo Ribao fra Hong Kong.

Kina havde også lovet at give de udenlandske journalister frihed til at rapportere fra hele Kina. Den 1. januar 2007 vedtog den kinesiske regering en midlertidig lov, der gælder indtil OL er ovre, som giver de udenlandske journalister i landet frihed til at rapportere fra og rejse i hele Kina.

Det løfte er blevet brudt hundreder af gange. Foregin Correspondents Club of China, der er en forening for fastboende journalister i Kina, har siden 2007 registreret mere end 260 tilfælde, hvor kinesiske myndigheder har chikaneret, arresteret eller tilbageholdt journalister.

Så sent som i sidste uge chikanerede politiet en dansk journalist og ødelagde hans tv-kamera, da han forsøgte at lave et indslag om kinesere, der købte de sidste billetter til OL. Ved samme lejlighed blev en fotograf fra South China Morning Post tilbageholdt i seks timer.

Kina lovede også tilbage i 2000, da landet vandt retten til at holde OL, at de udenlandske tv-stationer kunne sende direkte fjernsyn fra Tiananmen, der er den centrale plads i midten af Beijing. Flere udenlandske tv-kanaler vil have studier på pladsen under OL.

Men det løfte har kineserne også trukket tilbage. Tidligere på måneden holdt 20 tv-stationer et krisemøde med de kinesiske OL-arrangører. Her var beskeden fra BOCOG’s vicepræsident Wang Wei: »Do not push it«.

På mødet diskuterede man også, at Kina vil forsinke tv-stationernes signal ud af Kina med 20 sekunder.

På samme måde som alle tv- og satelitkaneler ind i Kina er forsinket med 20 sekunder. Det giver censorerne mulighed for at stoppe et signal, som det for eksempel skete under krisen i Tibet, hvor CNN ofte var sort i flere minutter.

Den strengere sikkerhed og de mange brudte løfter skyldes, at centralregeringen er bange for protester under legene. OL skal vise Kina som et harmonisk samfund, der åbner sig mod verden.

Kina er i forvejen under pres for sine menneskerettigheder. Kampen for »et fredeligt OL«, som man kan se skrevet på bannere over hele Beijing, har fået myndighederne til at intensivere kampagnen mod kritikere i ugerne og månederne op til legene.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Endnu et par pinde på bålet. Jeg er færdig med at støtte OL i Kina nu. Havde håbet det bedste, men Kina’s regering har gjort alle deres muligheder til skamme. meget meget sørgeligt 🙁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.