OL i Beijing: Kinesisk politi overfalder to udenlandske journalister

Skriv en kommentar
Journalistik / OL 2008 Beijing

xinsimple_580701281033928669836.jpg To udenlandske journalister er blevet overfaldet og tævet af det kinesiske politi (wujing 武警), som jeg skriver her på Berlingske. De to journalister var i den kinesiske grænseby Kashgar i Xinjiang for at dække mandagens angreb, hvor to mænd dræbte 16 paramilitære politibetjente.

De to journalister, Masami Kawakita, der er fotograf for avisen Chunichi, og Shinji Katsuta, der er journalist for Nippon Television Network, er begge fra Japan. De befandt sig på en offentlig gade i Kashgar, da politiet hårdhændet tog dem væk, bankede dem og ødelagde deres udstyr.

Kawakita var omringet af betjentene, der tog fat i hans arme og ben, løftede ham op fra jorden og sparkede ham. Da han ramte jorden igen satte en betjent sin støvle på Kawakitas ansigt og pressede ham mod jorden.

»Det er ufatteligt. Forestil dig hvordan jeg har det ved pludselig at være omringet af politi,« siger Kawakita i et interview med Foreign Correspondents Club of China. Han siger videre, at han aldrig har oplevet noget lignende i sine 15 år i journalistik. Kawakita er primært sportsfotograf og er kommet til Kina for at dække OL.

De to journalister var tilbageholdt i to timer uden adgang til vand og blev nægtet at lave telefonopkald.

Højtstående politimænd har undskyldt for episoden. Men myndighederne har ikke frigivet navnene på betjentene, og det får ikke umiddelbart nogen konsekvenser for betjentene, da myndighederne ikke vil forfølge sagen yderligere.

Kina har lovet at give de udenlandske journalister frihed til at rapportere fra hele Kina. Den 1. januar 2007 vedtog den kinesiske regering en midlertidig lov, der gælder indtil OL er ovre, som giver de udenlandske journalister i landet frihed til at rapportere fra og rejse i hele Kina.

Læs mere her på AP (via Herald Tribune), Reuters og ABC News.

:: Billedet er fra Xinhua og viser et medlem af det paramilitære politi

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.