OL i Beijing: Legenes først aktion for et frit Tibet

Skriv en kommentar
OL 2008 Beijing / Politik

DSC06032_400x267.shkl.jpg

And so it begins…

Fire personer er blevet anholdt i Beijing efter de her til morgen hængte to bannere op ved den nationale stadion Fuglereden. Teksten opfordrede til et frit Tibet.

To er amerikanske statsborgere og de to andre er fra Storbritannien.

Sikkerheden omkring stadion og i resten af Beijing er massiv. I dag blev den yderligere optrappet, da den olympiske fakkel ankom til Beijing. Siden 4. maj har den været på rundtur over hele Kina.

Men alligevel lykkedes det for de to aktivister at hænge to 13 kvadratmeter store bannere op i to pæle ved Fuglereden, hvor den olympiske åbningsceremoni skal holdes på fredag.

På det ene banner stod sloganet for OL i Beijing »One world, One Dream« men med tilføjelsen »Free Tibet.« På det andet banner stod der »Free Tibet.« Teksten var på både engelsk og kinesisk.

Den britiske avis The Times talte med den ene aktivist, Ian Thom, over en mobiltelefon mens han hang i masten 18 meter over jorden.

»Vi udførte denne aktion for at sætte fokus på den kinesiske regerings brug af OL som et propaganda-redskab, der skal hvidvaske deres brud på meneskerettighederne i Tibret,« sagde Ian Thom, der er en erfaren klatrer.

Her 18 meter over jorden hang han og så hvordan sikkerhedsstyrkerne ankom til stedet.

»Der er ret meget politi og der er lige kommet en brandbil,« sagde Ian Thom.

Ifølge nyhedsbureauet AP endte aktionen efter en time, hvor aktivisterne fredeligt blev ført bort af politi og sikkerhedsfolk. Det er uvist hvor de fire aktivister befinder sig.

Det har ikke været muligt for Berlingske Tidende at få en kommentar fra Sun Weide, der er talsmand for Beijing Organizing Committee, der er arrangørerne bag legene.

Myndighederne i Beijing har sat massivt ind for at undgå episoder som denne.

De seneste måneder har man strammet visa-reglerne, og gjort det sværere for udlændinge at komme ind i Kina.

Der er 100.000 sikkerhedsfolk i Beijing alene. Af dem er 34.000 soldater. Resten er for eksempel politifolk, der er hentet ind fra provinser over hele landet.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.