OL i Beijing: Kina i tre dele

Skriv en kommentar
Politik / Sikkerhedspolitik

Kina kort_400x400.shkl_200x200.shkl.jpg I dagens Berlingske er der en grafik over Kina og nogle af de udfordringer, som de enkelte provinser står over for. Den er ikke på nettet, så der er ingen links. Derfor – ned i kiosken. Afsted. Nu.

Jeg interviewede blandt andre Yang Longfa, der er professor på Research Center for Contemporary Chinese Politics (深圳大学当代中国政治研究所).

Hvilke udfordringer har de enkelte provinser så? Man kan generalisere og groft sagt skære landet over i tre stykker. Kystområderne, det centrale og det vestlige Kina.

I kystområderne fra Dalian i nord til Guangxi ligger de rigeste og tættest befolkede områder i Kina.

»Deres største udfordring er, at udviklingen og økonomien er ved at bremse op,« siger Yang Longfa. Mange af fabrikkerne lukker herude. Enten flytter de længere ind i landet, hvor omkostningerne stadig er lave eller de flytter helt ud af landet.

Dernæst er der energikrise, for ressourcerne er dårligt fordelt og priserne på energi fortsætter med at stige. Det rammer især Zhejiang, Guangdong, Shanghai og ikke mindst Shandong, der lige nu står over for den værste elektricitets krise i årevis, hvor for eksempel fabrikker bliver nødt til at lukke ned.

Inde i midten af Kina – Henan, Hebei, Anhui, Jiangxi – kæmper man i øjeblikket med at udvikle byerne. Især de større af slagsen som for eksempel Changsha og Wuhan. Der har henholdsvis omkring seks og ti millioner indbyggere.

»Der er ikke rigtig nogen byzone, som man ser med Beijing-Tianjin-Tangsha, der er godt forbundede. Byerne herude virker ensomme og uden koordinerede forbindelser til hinanden,« siger Yang Longfa.

Samtidig er by- og landområderne ikke forbundet, og forskellene mellem dem bliver stadig større. Samtidig har lokalregeringerne også problemer med industrien. De er ikke altid velforberedte til at klare de mange fabrikker, der er flyttet herind ude fra kystområderne.

Endelig er der de vestlige områder. Først og fremmest Indre Mongoliet, Xinjiang og Tibet. Det er fattige områder med store mindretal, der ofte giver lige så store problemer. Se på bombningen i Xinjiang. Og på optøjerne i Tibet og de provinser, der har store buddhistiske mindretal. Det var også her, at 30.000 demonstranter satte ild til biler og offentlige bygninger.

Urbaniseringen giver også problemer her i det vestlige Kina:

»Et af spørgsmålene er, hvordan man får folk fra landområderne til at indgå i et urbant samfund,« siger Yang Longfa.

Derudover kommer Hong Kong. Meget af forretningslivet her i byen har været afhængig af fabrikkerne i Guangdong. Der siden januar i år er begyndt at lukke i tusindtal. Hong Kong var britisk koloni indtil den blev givet tilbage til Kina i 1997. Demokratiet i den tidligere koloni kæmper stadig i dag med at finde ud af sin rolle i forholdet til storebroren i Beijing.

»Og endelig er der Shanghai, der er ved at finde ud af, hvordan man fortsætter udviklingen af Pudong, og gør sig klar til verdensudstilingen i 2010,« siger Yang Longfa.

:: Billedet er her fra Wikipedia.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.