OL i Beijing: Kina mest interesseret i naboer

kommentar 1
OL 2008 Beijing / Politik / Sikkerhedspolitik

52px-National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png Bush kritiserer Kina for landets menneskerettigheder, skriver jeg om i dagens avis.

Blandt andet opfordrer han Kina til at opføre sig ansvarligt i for eksempel Afrika. Her har Kina store investeringer og får stadig større indflydelse. Men selvom OL vil give Kina diplomatisk selvtillid, er der stadig lang vej, før landet bliver en supermagt.

Det mener blandt andre David Kerr, der er fra Durham University’s School of Government and International Affairs.

»(Men) ligesom Rusland og EU er Kina mest af alt en regional magt, der er mest interesserede i sine naboer. Det er stadig kun USA, der er en global stormagt,« siger David Kerr, der blandt andet forsker i forholdet mellem EU og Kina.

Han siger, at kinesernes erfaringer ude i verden stadig er meget begrænsede.

»Diplomati er en færdighed og noget man lærer, og det er de først ved at opbygge nu,« siger David Kerr. Derfor er kinesernes diplomatiske magt stadig meget lille. Selvom de er overalt i verden. For man også se på, hvad der er deres agenda:

»Den er meget snæver og handler om adgangen til ressourcer. Og det er ikke kendetegnet for en diplomatisk supermagt,« siger David Kerr.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Kina og Afrika: Råvarer og markedspriser | KINABLOG.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.