Internet i Kina: Sådan slipper du uden om censuren

kommentarer
Internettet / OL 2008 Beijing / Politik

100px-Censorship.svg.png Der er stadig censur på internettet i Kina. Selvom både IOC og myndighederne i syv år har lovet, at der under OL ville være et frit og åbent internet for de 20.000 journalister, så de kunne dække legene på samme måde som under tidligere OL.

Det interessante ved den historier er det principielle. At Kina endnu en gang er sluppet af sted med at love noget, uden at det får nogen former for konsekvenser.

For det er faktisk ret nemt at slippe uden om censuren og The Great Firewall of China. Eller det Gyldne Skjold, som det hedder mere poetisk.

For det første kræver det en VPN. Hvad er det, spørger du så. Svaret er simpelt – det ved jeg ikke. Men det skal jo ikke afholde mig fra at abonnere på det.

Her er en noget teknisk forklaring på Wikipedia. Kort fortalt går det ud på, at man laver en elektronisk tunnel fra sin egen computer til en computer i udlandet. Den elektroniske tunnel borer sig under Den Store Firewall og man har et frit internet som i Danmark, og der er ingen som kan se, hvilke sider man besøger.

Jeg bruger Tunnelblick fra Google og abbonerer på Witopia, som koster 40 USD om året. Altså 200 kroner.

Det er vanvittigt nemt at installere, og det tager kun et par minutter. I hvert fald på en Mac. Jeg ved ikke, hvordan det fungerer i Windows.

Derudover bruger jeg et plugin til Firefox, som hedder Tor. Det er en proxy server.

En gang i mellem kan der være problemer, når jeg bruger VPN og der kan stadig være sider, som nogle gange er blokerede. Men jeg har aldrig været ude for, at Tor ikke har kunne komme gennem firewallen. Den æder alt. Selvom det sætter hastigheden ned.

Endnu mere ned end den er i forvejen. For Kina lovede jo, at der ville være et frit ucensureret internet under OL. Derfor er internettet i Kina afsindigt langsomt lige nu. Og censuren giver faktisk min VPN kamp til stregen, og der er flere sider end normalt, som jeg bliver nødt til at bruge en proxy for at komme ind på. Derudover bliver Skype afbrudt konstant. Med eller uden VPN. Og jeg har hørt de samme meldinger fra folk flere steder i Kina, så det er ikke kun her i Beijing, at der er problemer med harmoniserede internet.

En anden løsning – man kan også købe en USB-stick fra Chaos Computer Club (via Wired), hvor der er installeret Tor på. Den er god, hvis man bruger offentlige computere. Siger de. Jeg har ikke selv prøvet den.

:: Billedet er her fra Wikipedia.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

 1. Anders siger

  Hej,

  Jeg ser du skriver at skype bliver afbrudt hele tiden.
  Er det stadig tilfældet?
  hvis ja. Hvilket program foreslår du så at bruge?

 2. kinablog siger

  Hej

  Nej, jeg synes ikke, at det er så slemt længere. Det sker stadig, men det kan måske også skyldes problemer hos Skype.

  Har du problemer, så prøv eventuelt Google Talk.

  Eller køb en IP-telefon i Danmark og tag boksen/telefonen med i bagagen. På den måde har du et dansk telefonnummer som folk kan ringe til. Samtidig ringer du også til danske takster.

  Jeg bruger selv Telsome. Jeg ved ikke, om de er hverken værre eller bedre, billigere eller dyrere, men det fungerer – for det meste – i både min lejlighed og på mit kontor.

  Håber det kan hjælpe dig.

  Bedste hilsener, Kim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.